Vad är en Politiker?

congress 74032 1280

En politiker är i allmän mening en offentlig tjänsteman vars primära roll är att skapa eller föreslå lagar som främjar allmänhetens allmänna intressen. I moderna demokratier är politiker valda tjänstemän som tillsätts genom att vinna folkomröstningen, vilka är de främsta skaparna av lagstiftning som blir nationell, regional eller lokal lag.

Forntida politiker var ofta talare och offentliga talare vars primära roll var att övertyga allmänheten om vissa sätt att tänka och leva, men som ofta inte hade någon officiell auktoritet över allmänhetens handlingar som svar på deras idéer.

Moderna totalitära stater eller de som styrs av mäktiga monarkier och härskande klasser har ofta politiker som också tjänar en främst symbolisk roll och inte har någon legitim auktoritet.

I USA väljs eller utses politiker från det politiska systemet för att skapa lagstiftning vid varje allt mindre del av regeringen, från nationella till politiska tjänstemän i delstater och städer.

Varje grupp föreslår och röstar in lagar som endast reglerar det territorium som den representerar, medan den verkställande grenen av regeringen ser till att sådana lagar träder i kraft och den rättsliga grenen ansvarar för att se till att medborgarna följer dessa lagar. Många andra demokratiska politiker är en del av ett parlamentariskt system som i Storbritannien, där nationella politiska partier som House of Commons har auktoritet som når ända ner till läns- och stadsnivå.

Karriärer inom politiken innebär en enorm mängd socialt nätverkande och förhandlingar. Oavsett om en politiker är en politisk ledare eller inte, innebär hans eller hennes dagliga verksamhet ett försök att nå en samsyn av åsikter.

Inom den egna partipolitiken måste han eller hon komma överens i centrala samhällsfrågor med sina kollegor, samt blidka mäktiga industriella och kommersiella intressen. Politiker bygger en maktbas bland dessa grupper för att se att deras åsikter blir lag över andra politikers motsatta åsikter. Folkvalda politiker måste också försöka tillgodose väljarnas krav på hur samhället ska styra sig självt om de tänker sitta kvar vid makten och vara en folklig röst i allmänhetens ögon.

En politikers syn på att föra samhället framåt måste därför fokuseras på flera nyckelfrågor för varje civilisation. Dessa inkluderar ekonomi och handel, religiösa åsikter och moraliska värderingar hos väljarna de representerar, och säkerheten i ett samhälle genom dess räddningstjänster, militära styrkor och finansiella solvens. I industrialiserade samhällen innefattar detta också att främja ungdomars högre utbildning, finansiera forskning om bättre teknik och framsteg inom vetenskapen och tillhandahålla en adekvat hälsovård och ett medicinskt system för människorna.

Etiska frågor som att lösa rasism och ojämlikhet och att skydda individuella rättigheter är också frågor som människor vänder sig till politiker för vägledning. Problem som utvecklas i avancerade samhällen, såsom industriella föroreningar eller kontroversiella frågor om utrikesrelationer, kräver att en politiker är uppdaterad om vad som händer runt omkring honom eller henne, såväl som långt borta i andra samhällen. De människor som en politiker företräder har en förväntning om att deras dagliga behov och värderingar är väl förstådda.

Medan de flesta av dessa frågor har vitt skilda åsikter bland en befolkning om de rätta lösningarna, är en politiker främst inriktad på behoven och värderingarna hos de människor som sätter honom eller henne i ämbetet och inte motsatta politiska grupper.

Vilken framgångsrik politiker som helst har bemästrat konsten att syntetisera åsikter från stora delar av samhället som han eller hon representerar till mål och lagar som de flesta anser vara gynnsamma. Detta ger honom eller henne bilden av att vara en stark ledare och visionär som allmänheten kommer att behålla i sitt uppdrag så länge som möjligt.

Vad är en karriärpolitiker?

Uttrycket karriärpolitiker syftar på politiska personer som inte har någon betydande yrkeserfarenhet utanför den politiska arenan. På det hela taget har detta uttryck en nedsättande klang och används för att antyda att en viss politiker saknar verklig erfarenhet.

I 2000-talets amerikansk politik förknippas termen vanligen med den konservativa åsikten och används ofta av konservativa politiker för att illustrera deras motstånd mot så kallade stora regeringar såväl som deras sympati för allmänheten. Vissa politiker, journalister och tänkare ifrågasätter om en karriärpolitiker automatiskt är mindre kvalificerad att tjäna sina väljare än en individ med extern yrkeserfarenhet.

Karriärpolitiker kan ägna mycket av sin tid åt att tala vid insamlingar och konstituerande möten.

Som ett uttryck åtnjuter en karriärpolitiker särskilt utbredd användning i amerikansk politik i början av 2000-talet, där den kan utjämnas mot en politisk gestalt av hans bokstavliga och ideologiska motståndare under debatter och kampanjtal, i tidningsartiklar och i politiska talkshower, och så vidare. Ofta används termen av dem med en konservativ politisk hållning.

Dessa individer kan nedvärdera en viss politiker för att ha gjort en politisk karriär i ett försök att visa att de själva motsätter sig statligt engagemang i vardagen, och i vissa fall även för att antyda att politikern i fråga kan vara mottaglig för korruption. Att märka vissa siffror som karriärpolitiker kan också vara en taktik som används för att antyda att dessa siffror inte har kontakt med allmänhetens behov.

Ett antal journalister, politiker och tänkare ifrågasätter de antaganden som är förknippade med begreppet. Dessa individer menar att en figur vars karriär har dominerats av politik inte automatiskt är mindre kapabel att tjäna sina väljare än en som har erfarenhet utifrån, precis som en politiker med erfarenhet utifrån inte nödvändigtvis är mer kapabel att tjäna än en karriärpolitiker.

Istället för att summariskt avfärda de som har ägnat en betydande del av sina karriärer åt politik, menar sådana individer, är det viktigt att bedöma varje potentiell kandidat baserat på deras kompetens, plattform och befintliga politiska meriter.

Vad är en oberoende politiker?

En oberoende politiker (ibland känd som en partipolitiskt obunden politiker) är någon som väljer att engagera sig i politiken men inte som medlem i ett politiskt parti.

I USA till exempel, där väljare och politiker är uppdelade i två läger i många splittrade frågor, kan en oberoende kandidat vilja stå för att representera en blandning av övertygelser och politik. På samma sätt, för lokala val, kanske det inte är nödvändigt eller fördelaktigt för en kandidat som kandiderar på en lokalt baserad plattform att vara ansluten till ett politiskt parti.

George Washington är fortfarande den enda presidenten i USA:s historia som har blivit vald som oberoende hittills. Han var inte knuten till något politiskt parti vid tidpunkten för sitt val eller under sin tid i ämbetet.

Intressant nog har alla presidenter i Ryssland varit oberoende, med Dmitrij Medvedev (föregångare till Vladimir Putin) som hävdade att presidenter borde representera nationen som helhet snarare än en viss grupp av väljare.

Politiker Arbetsbeskrivning: Vad gör en politiker?

En politiker är någon som deltar i hur landet, staten, länet eller staden är organiserad och drivs. Politiker, åtminstone i de flesta länder, väljs genom omröstning.

Många som är engagerade i politiken blir dock inte valda utan utses istället. Utrikesministern är till exempel inte en vald position utan är istället utsedd av USA:s president och bekräftad av senaten. De flesta människor anser att statssekreteraren är ett av de mäktigaste ämbetena i landet, även om de inte är valda, utan snarare utses av och tjänar under en vald tjänstemans vilja.

Generellt sett vet vi alla vad en politiker är, men kan vi verkligen definiera vad en politiker gör? Det beror naturligtvis på den specifika positionen. Men de flesta politiker delar liknande ansvar.

Vanliga arbetsuppgifter kommer att omfatta:

  • Lyssna på allmänhetens oro
  • Föreslå nya lagar
  • Granskning av förslag från andra politiker
  • Rösta om potentiella lagar eller att dra tillbaka befintliga lagar
  • Att delta i offentliga möten
  • Sitta i kommittéer
  • Möte med valkretsar i stora och små sammankomster
  • Kampanjer inför valet

Som du kan se innehåller en arbetsbeskrivning för politiker många olika uppgifter.

Vissa politiker är heltidsanställda, vilket betyder att det i princip är det enda jobb de har. Det finns dock andra som bara har politiska karriärer på deltid. Många statliga lagstiftare, såväl som ledamöter av kommunfullmäktige och länsstyrelser, deltar på deltid. Dessa är ofta det enklaste politiska uppdraget att kandidera för, även om lönen inte är hög.

Låter allt detta som en bra karriär för dig? Vill du veta hur man startar en politisk karriär? Om så är fallet, fortsätt läsa för att lära dig hur du kommer igång med politiken.

By Lars Hjälmered

Lämna ett svar

Relaterade inlägg