Vad är en Fundamentalist? Religiös Fundamentalism

love 699480 1280

Ordet fundamental kan beskriva vilken religiös impuls som helst som följer dess grundläggande principer. Fundamentalism, för syftet med denna artikel, är en rörelse inom kyrkan som håller fast vid det väsentliga i den kristna tron. I modern tid används ordet fundamentalist ofta i en nedsättande betydelse.

Den fundamentalistiska rörelsen har sina rötter i Princeton Theological Seminary på grund av dess koppling till akademiker från den institutionen. Två rika kyrkliga lekmän gav nittiosju konservativa kyrkoledare från hela västvärlden i uppdrag att skriva 12 volymer om den kristna trons grundsatser.

De publicerade sedan dessa skrifter och distribuerade över 300 000 exemplar gratis till predikanter och andra som är involverade i kyrkans ledarskap. Böckerna fick titeln The Fundamentals, och de finns fortfarande i tryck idag som en tvådelad uppsättning.

Fundamentalismens historia

Fundamentalismen formaliserades i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet av konservativa kristna – John Nelson Darby, Dwight L. Moody, B. B. Warfield, Billy Sunday och andra – som var oroade över att moraliska värderingar urholkades av modernismen – en tro på att människan varelser (snarare än Gud) skapar, förbättrar och omformar sin miljö med hjälp av vetenskaplig kunskap, teknologi och praktiska experiment. Förutom att bekämpa modernismens inflytande kämpade kyrkan med den tyska högre kritikrörelsen, som försökte förneka Skriftens ofelbarhet.

Fundamentalism bygger på fem grundsatser i den kristna tron, även om det finns mycket mer i rörelsen än att följa dessa grundsatser:

1) Bibeln är bokstavligen sann. Förknippad med denna grundsats är tron ​​att Bibeln är inerrant, det vill säga felfri och fri från alla motsägelser.

2) Kristi jungfrufödelse och gudomlighet. Fundamentalister tror att Jesus föddes av jungfru Maria och avlades av den helige Ande och att han var och är Guds Son, helt mänsklig och helt gudomlig.

3) Jesu Kristis försoning på korset. Fundamentalismen lär att frälsning erhålls endast genom Guds nåd och mänsklig tro på Kristi korsfästelse för mänsklighetens synder.

4) Jesus kroppsliga uppståndelse. På den tredje dagen efter sin korsfästelse stod Jesus upp ur graven och sitter nu på Gud Faderns högra sida.

5) Äktheten av Jesu mirakel, som finns nedtecknade i Skriften, och Kristi bokstavliga, före årtusendenas andra ankomst till jorden.

Andra doktriner som fundamentalisterna har är att Moses skrev de första fem böckerna i Bibeln och att kyrkan kommer att uppryckas före den yttersta tidens vedermöda. De flesta fundamentalister är också dispensationalister.

Den fundamentalistiska rörelsen har ofta anammat en viss stridslystnad för sanningen, och detta ledde till en del konflikter. Många nya samfund och gemenskaper dök upp när människor lämnade sina kyrkor i den doktrinära renhetens namn.

En av fundamentalismens utmärkande egenskaper har varit att se sig själv som sanningens väktare, vanligtvis med undantag för andras bibeltolkningar. Vid den tiden då fundamentalismen uppstod anammade världen liberalism, modernism och darwinism, och själva kyrkan invaderades av falska lärare. Fundamentalismen var en reaktion mot förlusten av biblisk undervisning.

Rörelsen fick en svår hit 1925 av liberal pressbevakning av den legendariska Scopes-rättegången. Även om fundamentalister vann fallet blev de hånade offentligt. Efteråt började fundamentalismen splittras och åter fokuseras. Den mest framstående och vokala gruppen i USA har varit den kristna högern.

Denna grupp av självbeskrivna fundamentalister har varit mer involverade i politiska rörelser än de flesta andra religiösa grupper. På 1990-talet har grupper som Christian Coalition och Family Research Council påverkat politik och kulturfrågor. I dag lever fundamentalismen vidare i olika evangeliska grupper såsom Southern Baptist Convention. Tillsammans hävdar dessa grupper att de har mer än 30 miljoner följare.

Fundamentalismen framgångar och motgångar

Liksom alla rörelser har fundamentalismen haft både framgångar och misslyckanden. Det största misslyckandet kan vara att låta fundamentalismens belackare definiera vad det innebär att vara en fundamentalist.

Som ett resultat av detta ser många människor idag fundamentalister som radikala extremister som vill etablera en statsreligion och tvinga sin tro på alla andra. Detta är långt ifrån sanningen. Fundamentalister försöker bevara Skriftens sanning och försvara den kristna tron, som ”en gång för alla anförtrotts åt de heliga” (Judas 1:3).

Kyrkan idag kämpar i den postmoderna, sekulära kulturen och behöver människor som inte skäms för att förkunna Kristi evangelium. Sanningen förändras inte, och det är nödvändigt att följa lärans grundläggande principer. Dessa principer är grunden på vilken kristendomen står, och, som Jesus lärde, kommer huset byggt på klippan att klara alla stormar (Matt 7:24-25).

Kortfattad bakgrund om fundamentalismen

Fundamentalism, som termen används idag, är en ganska ny skapelse som är nära kopplad till de historiska och kulturella sammanhangen av 1920-talets amerikanska protestantism (t.ex. Fundamentalist-Modernist Controversy in the Presbyterian Church).

Sedan dess har termen ”exporterats” utomlands och tillämpats på en mängd olika religioner inklusive buddhism, judendom och islam. Fundamentalism ska inte förväxlas med väckelserörelser som kan spåras mycket längre tillbaka i tiden och inte är specifika för 1900-talets Amerika.

Fundamentalism används i sin samtida mening, ett fortlöpande historiskt fenomen, kännetecknat av en känsla av stridd utanförskap mitt i den omgivande kulturen, även där kulturen nominellt kan påverkas av anhängarnas religion. Termen kan också specifikt syfta på tron ​​att ens religiösa texter är ofelbara och historiskt såväl som vetenskapligt korrekta, trots att vetenskapsmän och forskare som annars anses vara auktoritativa motsäger dessa påståenden.

Många grupper som beskrivs som fundamentalistiska protesterar ofta starkt mot denna term på grund av de negativa associationer den bär, eller för att den antyder en likhet mellan dem själva och andra grupper, vilket de finner stötande.

Fundamentalismens ursprung och utveckling

Rörelsens syfte var att bekräfta den ortodoxa protestantiska kristendomen och försvara den nitiskt mot utmaningarna från liberal teologi, tysk högre kritik, darwinism och andra ”-ismer” som den ansåg vara skadliga för kristendomen. Sedan dess har rörelsens fokus, innebörden av termen och rangen av dem som villigt använder termen för att identifiera sig förändrats flera gånger.

Fundamentalismen har hittills genomgått fyra uttrycksfaser samtidigt som den behållit sitt centrala engagemang för sin ortodoxi.

Den tidigaste fasen innebar att identifiera grunderna för kristendomen och inleda en brådskande kamp för att fördriva de som var fientliga mot ortodox protestantism från kyrkornas led.

Vissa försvarare av kristendomens grunder började organisera sig utanför kyrkorna och inom samfunden. Northern Presbyterian Churchs generalförsamling 1910 bekräftade fem väsentliga doktriner som anses vara under attack i kyrkan: Skriftens ofelbarhet, jungfrufödseln, Kristi ersättningsförsoning, Kristi kroppsliga uppståndelse och miraklens historicitet. Dessa bekräftades på nytt 1916 och 1923. En annan version satte Kristi gudom i stället för Jungfrufödelsen.

Termen ”fundamentalist” användes kanske först 1920 av Curtis Lee Laws i Baptist Watchman-Examiner; men det verkade dyka upp överallt i början av 1920-talet som ett självklart sätt att identifiera någon som trodde och aktivt försvarade dessa kristendomsdoktriner.

Baptisten John Roach Straton kallade sin tidning The Fundamentalist på 1920-talet. Den presbyterianske forskaren J. Gresham Machen ogillade ordet och accepterade det bara tveksamt för att beskriva sig själv, eftersom, sade han, namnet lät som en ny religion och inte samma historiska kristendom som kyrkan alltid hade trott.

Under 1920-talet i USA kämpade fundamentalisterna och modernisterna mot varandra om kontrollen över de stora nordliga värdena. Fundamentalister såg denna kamp som inget mindre än en kamp för sann (d.v.s. historisk) kristendom mot en ny icke-kristen religion som hade smugit sig in i kyrkorna själva. I sin bok Christianity and Liberalism (1923) kallade Machen den nya naturalistiska religionen ”liberalism” men följde senare det mer populära sättet att kalla den ”modernism”.

Det fundamentalistiska fenomenet

Även om termen fundamentalism i populärt bruk vanligtvis hänvisar nedsättande till någon religiös utkantsgrupp, eller till extremistiska etniska rörelser med endast nominellt religiösa motiv, har termen en mer exakt beteckning. ”Fundamentalist” beskriver en rörelse för att återgå till vad som anses vara religionens definierande eller grundläggande principer.

Det har särskilt kommit att hänvisa till varje religiös enklav som avsiktligt motsätter sig identifiering med den större religiösa grupp i vilken den ursprungligen uppstod, på grundval av att grundläggande principer som den större religiösa gruppen antas vara grundad på har blivit korrupta eller undanträngda av alternativa principer som är fientliga mot dess identitet.

Denna bildning av en separat identitet anses nödvändig på grund av en uppfattning om att det religiösa samfundet har avstått från sin förmåga att definiera sig i religiösa termer.

Religionens ”grunder” har kastats bort genom försummelse, förlorat genom kompromisser och ouppmärksamhet, så att det allmänna religiösa samfundets förklaring av sig själv framstår för separatisten som i termer som är helt främmande och fundamentalt fientliga mot religionen själv.

Fundamentalistiska rörelser är därför baserade på samma religiösa principer som den större gruppen, men fundamentalisterna försöker mer självmedvetet bygga ett helt förhållningssätt till den moderna världen baserad på strikt trohet mot dessa principer, för att bevara en distinkt både av läran och livet. .

By Lars Hjälmered

Lämna ett svar

Relaterade inlägg