Ordet etnicitet kommer från den grekiska termen ”éthnos”, som betyder ”folk”. Den beskriver en etnisk grupp eller grupp människor som på grund av sitt gemensamma ursprung, kultur, språk, religion, historia och/eller ekonomiska system känner att de hör ihop och bildar en gemenskap. ”Etnicitet” används ofta synonymt med ordet ”folk”.
En etnisk grupp kan dock inte automatiskt likställas med ett specifikt medborgarskap eller nationalitet (som tysk, svensk brasiliansk eller kinesisk). Olika etniska grupper kan trots allt också leva inom ett land, som var och en är differentierad från den andra genom sin egen kultur.
Ibland talar de också sitt eget språk eller tillhör en annan tro, men så behöver inte vara fallet. Etniska grupper kan också utvecklas genom att en viss känsla av gemenskap och självförståelse utvecklas mellan ”medlemmarna”, som därigenom kulturellt skiljer sig från andra grupper.
Ofta talar nyheterna om ”etniska minoriteter”, då handlar det om befolkningsgrupper som är i minoritet i ett land eller område och därför ofta ställs inför diskriminering, förtryck och är kämpar med utanförskap, har färre rättigheter eller till och med blir eller har blivit förföljda och utvisade.
Man skiljer på etniska minoriteter som länge tillhört en gemensam etnisk grupp, som baskerna i Spanien, och de som ursprungligen inte tillhörde samma etniska grupp, som den färgade befolkningen i Amerika. Ett speciellt inslag är ”Diasporan” (”spridningen”), där en befolkningsgrupp lämnade sitt tidigare hem och nu lever utspridda som en etnisk minoritet i olika delar av världen – såsom majoriteten av den judiska befolkningen som inte bor. i den judiska staten Israel .
Termen ”etniska grupper” har också numera ersatt termen ”raser”, som en gång användes för att särskilja etniska grupper utifrån deras ursprung och fysiska utseende.
Eftersom det också förknippades med tvivelaktiga och dömande definitioner av folk och grupper av människor, som bygger på ett rasistiskt tänkesätt, används inte längre termen ”ras” i relation till grupper av människor. ”Etnicitet” anses vara en mer neutral term för att även benämna de yttre skillnaderna mellan de olika etniska grupperna. Termen ”etnicitet” beskriver dock inte i första hand skillnaderna i utseende, utan framför allt en befolkningsgrupps kulturella särdrag.
Men varför liknar personer som tillhör en gemensam etnisk grupp varandra även externt i många fall? De har vanligtvis ett gemensamt ursprung och historia.
Under evolutionens gång anpassade människor sitt yttre utseende, såsom sin hudfärg och vissa egenskaper till sin livsmiljö. Européer ser annorlunda ut än folk från Asien eller Afrika. Sydeuropéer skiljer sig i sin tur från nordeuropéer, och på samma sätt finns det skillnader mellan de etniska grupperna i Asien. Många frågor inom forskningen om mänsklig evolution har ännu inte fått tillräckligt svar.
Till exempel hur exakt de olika ”typerna av människor” faktiskt utvecklades. Folken bosatte sig i alla fall i olika delar av världen med tiden och blandades med andra där igen. Efter hand växte enskilda etniska grupper och etniska grupper fram.
Människan anpassade optimalt sin yttre form och vissa egenskaper till sin livsmiljö. Således utvecklade människor i nordliga regioner ljus hy, medan människor som ofta exponerades för den heta solen hade mörkare hud. Som ett resultat var de mycket bättre skyddade från solens skadliga strålar. Mörka ögon är också mycket mindre känsliga för starkt ljus. Genom anpassningar och ärftliga mutationer – plötsliga genetiska förändringar – förändrades människokroppen och anpassade sig allt bättre till lokala förhållanden.