Heldag i Nordstan

Vi har stora problem med utbredd otrygghet i Göteborg och Nordstan är en av de platser med mest problem. Har därför ägnat en hel dag åt Nordstan för att bättre förstå situationen, problemen, lösningar och vad vi kan och bör göra politiskt.

Dagen inleddes med att Johan Felt, Caroline Karlsson och jag träffade ‘Fältgruppen Nordstan’ inom socialtjänsten. Fältgruppen arbetar i stort sett dagligen i Nordstan och gör ett mycket viktigt arbete med ungdomar. De har en nyckelroll i att ha koll på ungdomar i riskzonen, skapa kontakt & hjälpa unga rätt. De gav flera konkreta förslag hur arbetet kan utvecklas såsom hur skolresultat kan bli bättre, migrationsprocesser kortas och arbetet mot narkotika intensifieras.

Vi fick också chans att samtala med Anders Börjesson som är chef för polisen i centrala Göteborg. Han är chef för 260 poliser som vi kan se på Avenyn en lördagskväll eller i en polisbil en eftermiddag i allén. Bland mycket annat resonerade vi om moderaternas förslag för att trycka tillbaka brottsligheten i Göteborg såsom fler poliser, högre polislöner, införande av zonförbud & skärpta straff.

Dagen avslutades i Nordstan där vi fick följa polisens operativa arbete. Det var väldigt intressant, men också skrämmande, att få vara med och spana. Se för polisen kända förbrytare, gäng, ensamma och utstötta, liksom drogpåverkade. Poliserna pekade också på flera saker som idag, olyckligtvis, begränsar deras möjligheter att lagföra personer som gör brott som de flesta av oss skulle se som väldigt allvarliga.

Sammanfattningsvis är jag djupt imponerad av det hårda arbete som görs dagligen för att försöka återskapa ordning och trygghet i Nordstan. Jag kan samtidigt konstatera att mer behöver göras politiskt. En sådan sak är att få fler poliser såsom Moderaterna föreslår.

Foto: Caroline Karlsson