Partiledardebatt i riksdagen!

Idag var det

dags för årets första partiledardebatt i riksdagen. Under dessa debatter står riksdagen och dess kammare i centrum. De flesta riksdagsledamöter är på plats och många journalister följer varje ord och steg partiledarna tar.

Under dagens debatt stod en samlad allians mot en splittrad opposition. Alliansen tycker lite olika i en del frågor, men går ihop gemensamt för att ta ansvar och regera landet. Mot detta står fyra oppositionspartier. Det finns ingen samlad opposition. Det finns inget samlat regeringsalternativ jämte alliansen. Det kan låta lite tekniskt eller torrt, men är lite viktigt. För att kunna bilda regering krävs att flera partier går samman. Och det ärliga är att ge besked till väljarna före ett val hur man ser på samarbete samt vad man gemensamt vill göra. Så gör alliansen. Vad andra partier vill är fortsatt oklart.

Jobben stod annars i fokus i dagens debatt. Statsministern beskrev bland annat hur de flesta europeiska länder såsom Finland, Storbritannien och Österrike nu spararar. Sverige är ett undantag. Sverige satsat över 20 nya miljarder under 2013 på sådant som ska ge nya jobb som forskning och infrastruktur.

Noterbart är att (S) i debatten talar om miljoner i nya satsningar, men inte nämner miljarder i

skattehöjningar. Men det är ju såklart roligare att prata om satsningar på företag, men inte nämna hur mycket dyrare det blir att exempelvis anställa unga människor.

Lämna ett svar