International Peace Institute (IPI)

Igår kväll var jag på International Peace Institute (IPI). Där träffade vi forskningschefen Francesco Mancini och seniorrådgivaren Abdullah Alsaidi.

Alsaidi var f.ö. Jemens FN-ambassadör i nästan 10 år, men lämnade sin roll i våras i protest mot de övergrepp regimen gjort mot folket i Sanaa.

Mancini beskrev ett antal “megatrender” i världen. Det handlade om demografi, resurser och miljö, teknologi och ekonomisk. Han menade att dessa trender leder till ett skifte i geopolitisk balans i världen. I korthet att makt flyttas från väst till öst. De menade också att vi å ena sidan lever i en tid av fantastiska möjligheter där fler människor än någonsin lever i demokrati och njuter av välstånd. Samtidigt ser vi fler kriser och risk för fler kriser kopplat till bland annat mat och vatten.

Lämna ett svar