Besök i Washington

I fredags var jag i Washington. Vi hade ett intensivt schema under dagen.

Ett av besöken var på German Marshall Fund (GMF), en tankesmedja som arbetar för att stärka de transatlantiska banden. GMF har under ett 10-tal år undersökt opinionen hos amerikaner, europeer och turkar. Frågorna

man ställt rör allt mellan synen på NATO och FN-insatsen i Libyen till i vad mån man upplever att man påverkats av krisen. Noterbart är att runt 80 procent av svenskarna anser sig opåverkade av den ekonomiska krisen, typ tvärtemot greker och amerikaner. Vidare kunder man se att Sveriges insats i Libyen har ett brett folkligt stöd. För det tredje kan man notera att europeer i stort, och i synnerhet svenskar, ser Kina som en möjlighet. Amerikaner däremot ser Kina som ett stort hot. Detta är ju statistik, men klart tankeväckande.

Mer information om undersökningen finns på www.transatlantictrends.org.

 Bilderna är tagna under dagen. Den första utanför den amerikanska kongressen strax efter att vi visats runt i husen av kongressmannen Randall M. Hultgrens assistent.

Den andra bilden är tagen på taket på den svenska ambassaden. Ett fantastiskt hus ritat av göteborgaren Gert Wingårdh. Huset har blivit en samlingspunkt för folk i Washington, och är därför inte “bara” en ambassad. I bakgrunden på bilden ser man det berömda kontorskomplexet Watergate.

Den tredje bilden är tagen inne i kongressen. I en rotunda finns ett antal statyer över tidigare presidenter. På bilden ser man statyn av Ronald Reagan. Under stenplattan under hans fötter ser det nästan lite smutsigt ut. Detta är inte smuts utan en del av berlinmuren. En symbolik som kopplar till hans berömda tal i Berlin när han uppmanade sitt sovjetiska motpart att montera ned muren!

 

Lämna ett svar