Miljöbilar med bästa tekniken ska premieras

Det skriver idag finansminister Borg och miljöminister Carlgren i Göteborgs Posten.

I artikeln beskriver de båda den långsiktiga vis

ion alliansen pekat ut om en fordonspark som ska vara oberoende av fossil energi. På svenska betyder det att det ska vara möjligt att fortsätta transportera båda människor och gods, men att stegvis fasa ut fossil energi och utsläpp. Visionen bygger också på insikten om att bilen behövs för att hela vårt land ska leva.

De sista åren har alliansen sjösatt en serie av styrmedel för att ställa om fordonsparken. Miljöbilspremie och temporärt sänkta förmånsvärden på tjänstebilar är två exempel. Politiken ger gott resultat. De sista åren har vi fått massvis med nya miljöbilar – totalt

är nästa var tionde bil idag miljöklassad. Och utvecklingen fortsätter i rekordfart.

Principiellt är det riktigt att stötta ny teknik som ska minska utsläpp från trafiken. Detta i ett tidigt skede innan en teknik hunnit mogna. Vi kan nu se att etanoltekniken är mogen, därför är det inte rimligt med fortsatt stöd. Annat är det med elbilar, laddhybrider och gasbilar. Där är det fortsatt viktigt med ett stöd som kan driva på utveckling och produktion av de bästa fordonen.

Om det sänkta förmånsvärdet ger ministrarna ett tydligt besked. Besked ger de också om att alliansen nu går från ord i valet till handling för att skärpa miljöbilsdefinitionen.

Lämna ett svar