Klimat/Cancun: otillräcklig uppgörelse

FN:s klimatmöte i Cancun i Mexico har nu kommit till ända. Efter många, och vad det verkar, sena diskussioner blev det en uppgörelse, kallad “Cancun agreement”.

Cancun agreement innebär några viktiga framsteg. Länderna bekräftar utsläppsminskningar ”inom FN-systemet” som man lovade vid klimatförhandlingarna i Köpenhamn förra året. Vidare erkänner man  FN för första gången det så kallade tvågradersmålet. Därtill ska vetenskap få bedöma om man kan sätta må på högst 1,5 grads temperaturökning. Dessutom talas om etablering av en grön fond, åtgärder mot skogsskövling, samt att kontrollen

av att minskningar av utsläpp verkligen sker.

Min slutsats & kommentar till Cancun agreement är –viktiga steg framåt, men uppgörelse i sig är otillräcklig för att klara klimatutmaningen!

Lämna ett svar