Nordiska rådets session 2010 – Reykjavik

I förra veckan hade Nordiska rådet sin årliga session i Reykjavik på Island. Det  nordiska samarbetet går 60 år tillbaka i tiden. Genom åren har hinder de nordiska länderna emellan monterats ned. Tidigt kom exempelvis möjligheten att resa mellan länderna utan att behöva pass.

I Nordiska rådet har varje nordiskt land med parlamentariker. Jag är sedan valet med som suppleant i den svenska delegationen. Under den årliga sessionen, som i år var i Reykjavik, fick jag möjlighet att vara med, se bild.

Det blev fyra rätt intensiva dagar i Reykjavik. Gruppemöte, utskottsmöte, möte i plenum, deltagande i en debatt om unga på arbetsmarknaden för att nämna några exempel. I samband med sessionen delades också Nordiska rådets kulturpriser, bland annat fick Sofi Oksanen pris för sin bok Utrensning.

En av dagarna fick jag också tillfälle att promenerar förbi den vita villa, se bild, där Ronald Reagan och Michael Gorbatjov träffades i oktober 1986 för att förhandla om

kärnvapennedrustning. Den gången stöp förhandlingarna, men det blev ett viktigt steg inför kommande nedrustning. Huset i fråga användes för övrigt tidigare som franskt konsulat.

Lämna ett svar