Vänsterpartiernas hot mot fordonsindustrin – besök i Trollhättan, Färgelanda, Essunga och Skövde!

Igår gjorde jag en rundresa i Västsverige för besök och möten inom fordonsindustrin tillsammans med Tomas Tobe. Tomas och jag har ansvar för närings- respektive högskole och forskningspolitik för (M).

Igår presenterade vi en rapport om vänsterpartiernas hot mot fordonsindustrin. Kan säkert låta hårt, men man måste se till läget i industrin. Fordonsindustrin drabbades stenhårt av den finansiella krisen, flera tillverkare tappade stora delar av sin försäljning. Nu är fordonsindustrin på väg tilbaka, exempelvis har försäljninger av nya bilar ökat ordentligt, om än från låga nivåer.

Vad fordonsindustrin nu behöver för att fortsätta utvecklas är långsiktiga och bra spelregler. Vänsterpartierna har gett ett antal besked som varken är långsiktiga eller bra för fordonsindustrin:

  • De vill införa en kilomterskatt. En lastbilsskatt som skulle vara ett hårt slag mot lansbygden.
  • De avvecklar kärnkraften. Industrin skulle inte få långsiktig, och elbilar får inte givet bra el när de tankas.
  • De kan strypta forskningsanslag till fordonsforskning. Går (MP):s förslag igenom blir det mindre ny, bra, miljönvänlig teknik i framtida svenska bilar och lastbilar.
  • De har bristfälliga infrastruktrusatsningar. Alltför ensidig satsning på järnväg riskerar fungerande infrastruktur i hela landet.

Under gårdagen besökte vi företaget Autocom i Trollhättan. De utvecklar och säljer utrustning som man diagnosticerar personbilar med på verkstäder och  bilprovning. En stor del av deras försäljning går på export, och de har trots fordonskrisen ökat sin försäljning rejält.

Vi besökte också företaget IAC i Färgelanda. IAC gör inredningar till bilar och lastbilar. IAC har genomgått mycket stora förändringar de senaste åren, inte minst rejäla uppsägningar som effekt av krisen. Nu är man dock på föter igen och verkar se ljust på framtiden. Vårt besök i Färgelanda gav avtryck i tidningen Bohusläningen.

Under eftermiddagen hann vi också med besök och möten i Essunga och Skövde. Dessa båda är ju orter som är beroende av fordonsindustrin genom tillverkare och leverantörer. Det är också orter som är helt beroende av fungerande transporter. En kilomterskatt skulle kosta minst 90 000 kronor för varje lastbil. Det skulle göra det dyrare att transportera gods till och från företag som Volvo och Componenta, men också för transport av mjölk och bröd till vanliga mataffärer. Och det är du som konsument som i slutändan får betala!

Lämna ett svar