Besök på tullen i Göteborg

Igår besökte jag tullen tillsammans med Jan Hallberg som är oppositionsledare i Göteborg.

Idén med att träffa dem var att se hur man kan ta en steg till i arbetet för trygghet och mot brottslighet i Göteborg.

Vårt fokus igår var på illegal tobak. Denna tobak smugglas in till Sverige – oskattat från andra länder eller som ren varumärkesförfalskning från bl.a. Kina – och hamnar på diskarna i tobaksaffärer runt om i Göteborg.

Illegal tobak är problematisk av flera skäl. Staten tappar skatteintäkter, kriminella personer tjänar pengar på hanteringen, konkurrensen blir osund mellan hederliga och ohederliga handlare, men framförallt blir kontrollen av försäljning sämre.

Nu under våren ska riksdagen fatta beslut om en ny tobakslag som bl.a. skärper tillsynen för försäljning av tobak. Jag är dock inte främmande för att göra mer – exempelvis har jag lagt ett förslag i riksdagen om att tobakshandlare inte som idag ska få ha lov att få ha oskattad tobak i sina affärer.

På bilden syns en mobil skanner som Tullen har för att skanna av containrar som kommer in i Göteborgs hamn. Därigenom kan de få en bild av innehåll och sedan göra riktiga kontroller vid misstanke.  Illegal tobak, vapen, mediciner utan införseltillstånd och förfalskade solglasögon är några av de saker de funnit med skannern.

Slutligen – tack till Tony, Frank, Sune samt Kristina med kollegor för ett intressant besök.

Lämna ett svar