Geely köper Volvo Cars!

Igår blev det slutligen klart. Kinesiska Geely köper Volvo Cars. Äntligen kom man i mål. Och detta blir bra!

Göteborgs Posten skriver om medarbetarnas känslor, ett kinesiskt äventyr, hur affären blev av och en ananlys om att Volvo kommer att förbli Volvo. Det är också positiva kommentarer i media överlag, exempelvis i Dagens Nyheter och Dagens Industri, medan Svenska Dagbladet är dock något skeptiska.

Ford, som sedan 1999 äger Volvo, har arbetat med en försäljning under rätt lång tid. Det har varit en tid av spekulationer huruvida företaget ska säljas, vem som ska köpa och framförallt vad en eventuell försäljning betyder för jobben på Volvo.

Jag har varit positiv till Geely som en möjlig ägare till Volvo alltsedan Geely pekades ut av Ford som “pref. buyer”. Bland annat skrev jag ett lite fylligare inlägg på bloggen om möjligeheterna i oktober förra året. Jag tycker att de argumenten håller idag också:

  • För det första måste vi förstå att Ford säljer Volvo om man behöver. Fords fokus är Ford. För att klara Ford framtid har de redan sålt Jaguar och Land Rover. Vi kan räkna med att det blir en ny ägare, frågan är snarare vem! Och osäkerhet och frågor kommer oavsett vem som är spekulant.
  • För det andra måste vi se vad Volvo Cars behöver. Två saker säger jag. Det ena är en ägare som satsar långsiktigt på nya produkter, det andra en ägare som förstår att uppskatta och vårda varumärket Volvo. Det sista är särskilt viktigt då ju Volvo Cars, eller egentligen formellt idag Ford, delar varurmärket Volvo med AB Volvo. Jag anser inte att man per definition kan säga att en kinesisk ägare inte klarar detta – tvärtom finns goda chanser till bra resultat!
  • För det tredje måste vi se var framtiden för Volvo ligger. Många kommer att köra Volvo i Sverige också i framtiden, men den stora potentialen ligger i länder som växer. Eller för att uttrycka saken annorlunda – att få volvobilar på garageuppfarterna i Shanghai, Beijing, Chengdu, och Chongqing, är vad som kan trygga ingenjörs- och montörsjobb i Göteborg! En kinesisk ägare med ett stort återförsäljarnät i Kina är i det perspektivet en bra grund för detta.

Jag säger därför grattis och lycka till.

Lämna ett svar