Debatt i Radio Göteborg om Saab och krisen i fordonsindustrin

Idag på eftermiddagen debatterade jag i Radio Göteborg mot riksdagsledamoten Lars Johansson(S). Under 10 minuter, med start knappt 13 minuter in i klippet, pratar vi om det allvarliga läget i branschen, GM:s nedläggningsbesked, nya bud på Saab och regeringens kraftfulla krisåtgärder.

I debatten trycker jag på att jag gärna ser att Saab överlever, men att regeringen samtidigt förbereder sig för en nedläggning då det är det besked GM gett. Konkret handlar det om en jättesatsning på bland annat utbildning för att berörda personer i Trollhättan ska kunna ta sig vidare till nya jobb.

I debatten trycker jag också på erfarenheterna från varslen på Volvo Personvagnar. 6 månader efter att ett par tusen personer fick lämna Volvo hade så många som 7 av 10 ett nytt abete. Det finns alltså hopp för trollhätteborna. Det viktiga är att se hur jag själv kan agera – finns någon utbildning jag kan gå, kan jag söka mig till en annan bransch, kan jag pendla till något företag i en närliggande stad osv.

Avslutningsvis är det konstigt att (S) fokuserar så mycket på form. I debatten gnäller Lars Johansson över att han som riksdagsledamot inte fått diskutera med regeringen. Det väsentliga måste ju rimligen vara att regeringen agerar. Och regeringen har satsat och satsar nu än mer. Dessutom har flera lokala politiker, varav de flesta företrädare för (S), en tät dialog med regeringen då de kan kommunerna och regionen.

Lämna ett svar