Butiksrån i Göteborg!

Idag har jag träffat medlemmar i organisationen Svensk Handel för att prata om de ökande problemen med butiksrån. Det var en grupp personer som driver affärer/butiker som bland annat säljer mat, kläder, smycken och elektronik.

Temat för mötet var butiksrån. Jag var en inbjuden gäst tillsammans med personer från polis, brottsofferjour samt en f.d. rånare och en butiksägare som blivit rånad. Det blev ett väldigt bra möte.

Butiksrån är ett stort problem. Det sker mellan 3 och 4 rån varje dag i Sverige, och antalet rån i Göteborg ökar. De flesta förövarna är mellan 15 och 17 år, och rån är ofta en följd av tidigare dumheter och ett steg på en kommande brottsbana.

Handeln gör redan mycket för att förebygga rån. Tror att flera saker behöver göras. Vi i riksdagen måste medverka till att hela straffskalorna används vid domar, samt se hur fler rån kan kategoriseras som grova. Polisiär närvaro är också viktigt – det är tydligt hur alla nya poliser som alliansen fixat fram gör skillnad. Sedan har vi frågor om jobb och utanförskap, men också om skolans betydelse.

Lämna ett svar