Vecka 36, 31 augusti – 4 september

Idag måndag blir det en del förberedelsejobb – inför en resa i nästa vecka, inför viktiga grejer i Göteborg i veckan mm.

Imorgon tisdag ska jag bland annat träffa en antal handlare tillsammans med min kollega Hans Rothenberg. Vi träffar folk som driver olika affärer och butiker. Butiksrån är en sak de vill prata om.

På onsdag blir det att träffa lite folk samt att skriva någon artikel.

På torsdag träffar jag några personer från skutföreningarna MBV och Kryssarklubbens seglarskola. Vi ska på eftermiddagen göra gemensam sak till Näringsdepartementet för att prata om de knasiga regler som gäller för att bemanna och utrusta fartyg, vilket inte fungerar för dessa ideella föreningar. Vårt case beskrivs mer fylligt i en GP-artikel från i somras.

Fredag är en dag med en del möten.

2 kommentarer för “Vecka 36, 31 augusti – 4 september

 1. Hej Feminix!

  De senaste dagarnas händelser är oerhört oroande. Det som hänt är en ny typ av händelser som vi i stort varit förskonade ifrån i Göteborg. Däremot har ju problem med effekter av utanförskapet – brottslighet, otrygghet etc., – funnits länge.

  En kort svar på dina frågor följer nedan.

  För det första visar detta hur viktigt det är med fler poliser som alliansen nu levererar. Vi ökar till 20000 poliser – det gör det möjligt för polisen att vara mer synlig samt att förebygga och beivra brott. Att polisen i Göteborg nu ska öka närvaron i olika områden tror jag är bra för ordning och tillit. Därtill tror jag mycket på de "bekymringssamtal" som polis och socialtjänst tar med "bråkstakar" och deras vårdnadshavare – en tidig insats för att inskärpa allvar och förmå till bättring.

  Vidare ligger alliansen rätt som påföljder vid brott. Alltså hur hårda straff som utdöms och i vilken form påföljd sker.

  För det tredje skulle jag säga att ett svar/en lösning ligger i skolan. Höga positiva förväntningar på alla elever samt bra skolledarskap är, enligt skolforskning, det som kan lyfta dåligt fungerande skolor. I Göteborg finns mycket att göra med det. Allmänt tror jag att många av de reformer vi gör för skolan – omdömen/betyg, fokus på kunskap, bättre lärare/lärareutbildning mm. ger och kommer att ge effekt. Effekt så att fler elever får med sig kunskaper och får den bra start i livet man ska kunna räkna med.

  Avslutningsvis tror jag att det i mycket kokar ned till jobben. Att få ett jobb är en väg att kunna få hyra en bostad, ta en resa, kanske köpa en bil. Den inkomst ett jobb ger innebär en frihet. Alliansens arbetslinje – mer lönsamt att jobba, samt insatser för att få fram fler jobb, är därför helt riktig.

  Hälsningar
  Lars Hjälmered

 2. På tal om rån – vad vill du gör för att lösa problemen med invandrares våldsbrott mot svenskar? Och kravallerna i våra förorter? Stoppa invandringen eller ta in fler?

  Eller anser du inte att det finns något problem? Är det vi svenskar som måste tåla mer?

Lämna ett svar