Västsvensk infrastruktur för 30 miljarder!!

Idag på eftermiddagen presenterades ett jättetstort paket för investeringar i infrastruktur i västsverige. Göteborgs Posten skriver mer om satsningarn som omfattar 30 miljarder, liksom Dagens Nyheter.

Min partikollega Jan Hallberg är en av dem som jobbat stenhårt för att få fram paketet. Om allt nu klaffar har man projekt och finansiering klar för byggnationer som är avgörande för utvecklingen av Göteborg och hela västra Sverige. Det handlar bland annat om en nya förbindelse över älven samt en tågtunnel som kan öka kapaciteten på tågtrafiken.

Lysande!!

13 kommentarer för “Västsvensk infrastruktur för 30 miljarder!!

 1. Hej Anonym!

  Visst drar staten in stora pengar på bilismen varje år. Men det satsas också stora pengar på underhåll och nybyggnation av infrastruktur. Bl.a. satsar alliansregeringen långt över 10 miljarder kronor, utöver vad som tidigare beslutats om, för nybyggnation av vägar och järnvägar nu!

  Trots att det nu satsas mer än någonsin räcker dessa ändå inte till alla de behov som finns i Göteborg eller på andra håll. Därför är det bra att man loaklt i Göteborg ser hur man genom annan finansiering kan se till att viktiga projekt såsom Västlänken kommer tillstånd.

  Hälsningar
  Lars

 2. Bäste Lars pengar finns ,staten drar ca 60-70 miljader varje år på bilismen varvid endast ca 20 miljader går tillbaka Det är bara en myt att mer pengar behövs dessa finns !!

 3. Hej!

  Känner mig manad att på några rader kommentera några av kommentarerna.

  Låt mig börja med att återupprepa vad jag skrev i mitt första inlägg – "Jag ser ogärna en trängselskatt i Göteborg. Men i valet mellan någon form av extra avgift eller att inget göra, är valet för mig enkelt."

  Precis så är det. Idag, före gårdagens paket, har runt 20 miljarder avsatts för investeringar i infrastruktur i Göteborg. Detta är bra, men alltför lite för att få tillstånd alla de vikiga satsningar som behövs.

  Nu är det så att vi i västsverige har en chans att få tillstånd fler satsningar. Ett paket är framförhandlat. Det innebär att 30 miljarder nya kronor kommer att satsas hos oss. Vi får själva stå för hälften, genom användaravgifter, och staten står för den andra halvan.

  Alltså, helst inte trängselskatt. Men…jag köper dessa avgifter när vi därigenom kan öka de satsade pengarna från 20 till 50 miljarder! Vi får inte en utan två nya älvförbindelser, det blir bättre järvägstrafik med en "västlänk, samt en förbättrad kollektivtrafik.

  Hälsningar
  Lars

 4. Jag har det förslag som är bäst av alla och som ingen politiker vill nämna vid namn: Ta bort den grundlagsstadgade rätten för invånare i detta land att få sin försörjning tryggad av kommunerna = socialbidrag. Där finns tiotals miljarder att spara. Dags för folk i detta land att FÖRSÖRJA SIG SJÄLVA. Att leva av annans pengar = blodsugeri.

 5. Man kan ju fråga sig vart alla MILJARDER som betalas in i form av bensinskatt, bilskatt försvinner någonstans ???????

  "dagisbyggen i Nord-Korea??"

 6. Sverige demokraterna är nu Göteborgs sista hopp om att få en vettig kollektivtrafik. Tack för info Lars Hjälmered

 7. Det var bättre förr. På 1960-talet lyckades våra politiker öppna Älvsborgsbron 1966 och Tingstadstunneln 1968. Bägge är sexfilig bro/tunnel. Då behövdes minsann inga trängelavgifter, utan det räckte med vanliga skattemedel. Idag är skatterna högre än de var på 1960-talet ändå räcker inte pengarna till nya broar/tunnlar. Det är väl känt att Göta Älvbron måste ersättas senast 2020. Jag förutsätter att ansvariga politiker har fonderat pengar för den nya bron och inte börjar gnälla om att nya pengar behövs. Hårt arbete och planering bör gälla även för politiker, inte bara för oss som vanliga hårt arbetande skattetyngda medborgare. Marieholmstunneln bör också finansieras med vanliga skattemedel.

 8. Lysande!!! Nu kompletteras västtrafiks genialiska Kollektivtrafik av 10 år med öppna schakt i centrala göteborg parat med extra avgifter om man försöker ta sig fram.
  Dumheter! förbannade dumheter. Den här stan är för inkompetent för att finnas till. Här finns ingen framtid.

 9. Tur att man blir klar med sin masters 2010, tills dess tar man bilen till skolan, synd om kommande generationer som även måste betala denna skatt!

  Snart betalar man även för luften man andas, vad mer kan man kontrollera än rörligheten? Man köper en bil för friheten, inte för att man ska behöva betala alla dessa skatter! Väljer man vagn blir det i princip samma sak, västtrafik registrerar alla resor, ingen kan fly…

  Det är synd om Sverige, tänk att så många utbildade som lämnar landet, varje år lämnar 50.000 svenskar sverige, jag gissar på att majoritet är högutbildade som fått nog av alla dessa löjliga påhitt!

  Tack för mig
  USA – here i come 🙂

 10. Hej!

  Vi har ett skriande behov av infrastrukturinvesteringar i Göteborg. Det vet alla som fastnar i köer när de bilpendlar in till stan, trängs på tågen eller sitter länge i kö på stadsbussarna.

  Vi behöver snarast en ny förbindelse över Göta älv. Göta älvbron sjunger verkligen på sista versen. Vi behöver utökad spårkapacitet – för att transportera såväl pendlare som gods till och från hamnen.

  Det finns en klar bild av vad som behöver göras – problemet är att alla dessa viktiga, och nödvändiga, satsningar kostar oerhörda pengar. Trots att regeringen avsatt historisk mycket pengar till infrastruktur räcker inte dessa pengar till alla projekt som man vill göra runt om i landet. Därför har regeringen öppnat dels för att kommuner/regioner ska kunna vara med och finansiera och dels öppna för andra vägar att finansiera såsom användaravgifter.

  Jag skulle tycka det var roligt om alla de efterlängtade pojekt som vi vill ha i Göteborg kan finsieras med befintliga skattpengar. Nu är det inte så. Då får man välja mellan att antingen avstå och fortsatt leva med köer och otillräckliga infrastruktursystem, eller att bidra med egen finansiering.

  Jag ser ogärna en trängselskatt i Göteborg. Men i valet mellan någon form av extra avgift eller att inget göra, är valet för mig enkelt.

  Hälsningar
  Lars

 11. Trängselavgifter/vägtullar är ju mycket bättre än vägskatt! Mer logiskt att betala för nyttjandegraden.

  Svinbra! Dags att damma av cykeln, och få lite friskluft!

Lämna ett svar