Reinfeldt fixar avtal med Sydkorea!

beskriver Göteborgs Posten arbetet med att få till ett frihandelsavtal mellan EU och Sydkorea som Sverige nu jobbar hårt för. Förhoppningen är att avtalet ska vara i hamn under det svenska ordförandeskapet i EU, alltså före årsskiftet. Bra. Handel och utbyte länder emellan leder till välståndsutveckling. Och en handel som inte beskärs av knasiga tullar eller andra handelshinder är ännu bättre.

Noterbart är att Sverige nu haft 50 år av diplomatiska förbindelser med Sydkorea. Sedan slutet av koreakriget, och än idag, har Sverige militär personal i Panmunjom i Sydkorea som övervakar vapenstilleståndet – det är faktiskt ett stillestånd och ingen fred – mellan Nordkorea och Sydkorea.

Sydkoreas president Lee Myung-bak som nu besöker Sverige blev för övrigt vald för c:a 1,5 år sedan på sin “747-vision”. Den innebär att han vill att Sydkorea ska ha 7 % i ekonomisk tillväxt, 40 000 dollar i BNP/capita samt att landet ska ha världens 7 största ekonomi. Dem är inte där än, men ser man till hur hårt folk pluggar och framförallt arbetar är det bara en tidsfråga. Sydkorea är en viktigt handelspartner för Sverige.

Lämna ett svar