Rapport om skol- och utbildningsfartygen – nu ska verksamheten räddas!

Har idag skrivit ihop ett förslag hur villkoren ska kunna bli rimliga för föreningar och företag som har skol- och utbildningsfartyg.

Årligen lär de tusentals personer att segla, navigera, sjövett etc. Svenska myndigheter tillämpar nu internationella regler på ett sådant sätt att deras verksamheten riskerar försvinna. Myndigheterna vill främja sjösäkerhet, risken är att effekten blir den omvända.

Vari ligger problemen? Många finns, men låt mig ta ett exempel. En vanlig segelbåt har nära nog inga krav på sig vad gäller bemanning och utrustning. Används samma båt för kommersiellt syfte såsom att lära ungdomar att segla gäller helt plötsligt samma regler som för en oljetanker….smidigt? Rimligt? Knappast!

Min lösning är att göra som i England. Särskilt regelverk för alla idéell och kommersiell utbildning. Till det en särskild utbildning som ger behörighet att köra båtarna. Smidigt? Rimligt? jajemän! Mer om dett följer…

Mer om verksamhet, problem mm. finns bland annat hos MBV, Kryssarklubben och Sjösportskolan.

Lämna ett svar