Oppositionen om försvaret – makalös splittring…

…hittade nedanstående nyhetsklipp från TT där oppostionen berättar vad de vill om försvaret:

“– Ja, vi har väldigt skarp kritik mot regeringens försvarspolitik, säger vänsterpartisten Gunilla Wahlén i riksdagens försvarsutskott.

Häromveckan lade regeringen fram sin försvarsproposition. Regeringens planer på att ha fler militära förband med anställda soldater sågas av den politiska oppositionen. Anders Karlsson är socialdemokraternas man i försvarsutskottet.

– Vi vill inte införa något yrkesförsvar som regeringen har gjort i sin proposition, säger Socialdemokraternas Anders Karlsson i försvarsutskottet.

Oppositionen är däremot inte överens om alternativen. Vänsterpartiet och Socialdemokraterna vill värna värnplikten,

– Vi är för att värnplikten finns kvar, säger Anders Karlsson.

Men man får inte Miljöpartiet med sig.
– Ja, vi vill avskaffa värnplikten, säger miljöpartisten Peter Rådström i försvarsutskottet.
Oppositionen vill slå fast att Sverige ska vara militärt alliansfritt. De anser att regeringen förtiger alliansfriheten och att det kan vara ett sätt att på sikt närma sig försvarsalliansen Nato.

Oppositionspartierna är också överens om att spara två miljarder kronor på försvaret. Miljöpartiet tycker att det ska sparas genom att minska antalet st

ridsflygplan.

– Vi vill ju minska Jas. Vi har i dag 100 Jas-plan, men utnyttjar bara två tredjedelar av dessa, 67 plan, så vi har en tredjedel av planen som står still på marken och där finns det enorma summor att spara. Varje plan kostar ungefär en halv miljard så det får vi lätt ihop, säger Peter Rådström.

Men det är Socialdemokraterna inte lika pigga på.
– Vi har sagt i dag att vi vill behålla de flygplan som finns. Men det ska ständigt prövas hur många vi behöver, säger Anders Karlsson.

Sist men inte minst säger oppositionen nej till att Sverige ska vara ledande nation för en av EU:s stridsgrupper. Men Socialdemokraterna tycker att det är viktigt att vara med ändå.
– Vi säger nej till en battle group som ledande nation. Däremot tycker vi att vi ska delta, som alla andra, och ta vårt ansvar för den internationella säkerheten, säger Anders Karlsson.

Vilket däremot inte Vänsterpartiet tycker.
– Den kan inte fungera, därför att det finns inte något krig som motsvarar hur man har byggt upp den armén. Sverige har trots detta anmält att vi ska vara med 2011, men varför? säger Gunilla Wahlén.
Det är ni emot alltså?
– Ja helt, självklart.”

Enigt? Samlat besked från oppositionen? Trovärdigt?….och det gänget vill få ditt förtroende att regera Sverige efter nästa val!!

zp8497586rq