Volvo Cars – bekräftat att diskussioner nya spekulationer om försäljning pågår

Idag har Volvo Cars ägare Ford officiellt bekräftat att de för diskussioner om en försäljning av Volvo. Göteborgs Postens Stephan Lövgren skriver bra om läget.

Min inställning är densamma som när jag skrev om en eventuell försäljning på bloggen för några veckor sedan. I korthet: Ford ser till sin egen överlevnad. Innebär det att de behöver cash säljer de Volvo likt de redan sålt Land Rover och Jaguar. Det viktigaste är en ägare som investerar långsiktigt i Volvo och förstår att vårda varumärket. Detta är dock lätt sagt och svårt att göra!

För några veckor sedan var jag och besökte den bilfabrik i västra Kina där Volvo tillverkar bilar för den kinesiska marknaden. Besöket var väldigt givande – att se produktionen, att lära av svenskarna på plats, att få ett grepp om kinesiska biltillverkare mm.

Lite lustigt var att vårt besök haussades och missförstogs av Volvos partners (Ford, Mazda och ChangÁn) – när vi kom hade ett besök av tre riksdagsledamöter blivit till att Sveriges statsminister var på besök!! Kineserna frågade nervöst volvofolket varför de inte informerats om detta besök på högsta nivå….

….senare visade det sig också att man på Fords huvudkontor i Detroit hade ringt och frågat volvoiterna i Göteborg vad representanter för Sverige gjorde i deras fabrik i Kina. Kul att någon bryr sig om vilka besök jag göra!! Samtidigt ett tecken om att de har nerverna på utsidan – kanske för en stundande försäljning?

Lämna ett svar