Volvo Cars – nya spekulationer om försäljning

Idag spekuleras om en stundande försäljning av Volvo Cars. Tidningen Financial Times pekar ut fyra spekulanter – den första är en grupp svenska investerare, de övriga tre är de kinesiska fordonstillverkarna Geely, DongFeng och ChangAn. En kort notis om detta finns på Dagens Industri.

Låt oss har rimliga förväntningar på detta. Ford säljer Volvo om man behöver. Häromåret sålde de prestigemärkena Jaguar och Land Rover till indiska Tata Motors. Fords fokus är Fords framtid. Behöver de cash för att klara framtiden säljer de Volvo.

Min personliga uppfattning är att Volvo Cars behöver en ägare som satsar långsiktigt och förstår att uppskatta och vårda varumärket Volvo. Det sista är särskilt viktigt då ju Volvo Cars, eller egentligen formellt idag Ford, delar varurmärket Volvo med AB Volvo.

Jag hör många som är oroliga för en eventuell framtida kinesisk ägare. Personligen är jag inte lika kategorisk. Får man bara en ägare som satsar långsiktigt på nya modeller och som vårdar varumärket finns goda förutsättningar.

Under vår resa till Kina i förra veckan var ett av våra besök på den fabrik i staden Chongqing som Ford driver tillsammans med Mazda och kinesiska ChangAn motors. Genom Fords deltagande tillverkas volvobilar i fabriken.

Det finns många lärdomar därifrån – den viktigaste för mig är att man inte ska se Kina som en lågkostnadsfabrik utan som en marknad. Att producera till låg kostnad går självklart att göra, men det tenderar till att ändras över tid. Jag menar att den stora potentialen för Volvo Cars i Kina snarare ligger i att sälja många bilar på den växande kinesiska marknaden. Ett exempel är det förlängda versionen av modellen S80 som Volvo tagit fram särskilt för Kina och som de hoppas på sikt ska säljas i 15 000 exemplar varje år. 15 000 är iofs ingen enorm volym, men notera att vi alltså pratar om Volvos enskilt mest exklusiva bil, en bil som om Volvo skulle sälja den i Sverige med tur kanske skulle säljas i något hundratal exemplar varje år!!

Fortsättning lär följa i ägarfrågan!

Lämna ett svar