Studieresa till Kina!!

Imorgon eftermiddag åker jag på en studieresa till Kina tillsammans med mina riksdagskollegor Sofia Arkelsten och Jessica Polfjärd. Fokus ligger på att lära mer om Kina i allmänt och specifikt handel, miljö och utbildning/forskning.

Vår förhoppning är att löpande under resan förmedla intryck med inlägg och bilder på bloggen. Möjligen kan detta blir lite sporadiskt.

Programmet är i korthet:

  • Vi inleder i staden Chongqing. Det är en stad i västra Kina med runt 5 miljoner invånare i stadskärnan och 30 i regionen. Staden växer med ett Göteborg i storlek varje år. I Chongqing ska vi bl.a. besöka universitet och träffa företrädare för staden för att prata miljöfrågor.
  • I Chongqing ska vi också besöka Volvo Cars. Volvo har där en bilfabrik tillsammans med Ford, Mazda och den kinesiska tillverkaren ChangAn Motors, ett företag som för övrigt enligt medierna är en av spekulanterna på att köpa Volvo Cars! Under en halvdag tittar vi på fabriken, träffar personal och försöker skapa oss en bild av kinesisk bilproduktion – inte minst för att försöka förstå vilken konkurresn som de svenska tillverkna möter.
  • Efter några dagar i Chongqing flyger vi till Beijing. Rätt naturlig besökspunkt då det ju är det politiska centret i Kina.
  • I Beijing inleder vi med att träffa bl.a. den svenska ambassaden och Exportrådet.
  • Vi har också möten med Ericsson och AB Volvo. Där hoppas vi kunna lära mer om dessa båda företags långa erfarenhet av att verka i Kina – problem och möjligheter man möter, vilka ambitioner man har, samt uppförandekoder är några områden vi ska prata om.
  • Inom utrikespolitik blir det också några möten däribland på det kinesiska utrikesministeriet.

Tja, det var väl en kortare sammanfattning av ett sprängfyllt program för en resa som vi ser fram emot väldigt mycket!

Avslutningsvis – en del av våra förberedelser var att vi idag besökte Kinas ambassad i Stockholm för att prata om vår resa, men framförallt för att få deras syn och vad som händer i Kina och vart landet är på väg.

Lämna ett svar