Partier med stora bokstäver

Språkrådet har kommit med en rekommendation att politiska partiers beteckningar ska anges med stora bokstäver istället för som tidigare små. (m) ska alltså bli (M) osv.

Mikael van Reis skriver om denna förändring på GP:s kultursidor:
“I dag sker en högst bokstavlig förändring av svenska riksdagspartiers storlek i pressen. De annars krympande parti¡organisationerna har länge förkortats i pressen med hjälp av gemena bokstäver som (s) och (m). Partier utanför riksdagen har dock skrivits versalt. Nu kommer alla i stället att betecknas med stora bokstäver, som (S) och (M) och i konsekvensens namn heta uppumpat Socialdemokraterna och Moderaterna, men likväl befolkas av gemena socialdemokrater och moderater. Språkrådet hävdar något märkligt att partibeteckningarna är namn och inte längre (?) ideologiska markörer. Snyggare är det i varje fall inte.”

Det där med ideologiska markörer kan man ju gott fundera en del kring!

Lämna ett svar