Märkesåret 1809 – invigning i Sveriges Riksdag

I år är det 200 år sedan Sverige och Finland gick skilda vägar. Detta uppmärksammas gemensamt av Sverige och Finland genom det så kallade Märkesåret 1809. Märkesåret är mer tänkt att uppmärksamma än att fira de historiska händelserna. Skälet till det är att vad som hände före 1809, i krigen 1808-09 och efterdyningarna är något som påverkat såväl Sverige som Finland ända till våra dagar. Exempelvis kom den regeringsform som antogs i Sverige 1809 grunden för vår moderna demokrati.

Idag invigdes Märkesåret 1809 med en ceremoni i riksdagen. Kammaren och läktaren var fullsatta. Och närvarande var kungfamiljen, presidentparet i Finland, statsministrar, talmän, riksdagsledamöter från båda länderna och en lång rad inbjudna gäster.

På bilderna syns den svenska talmannen och statsministern hålla tal i kammaren samt en bild (när alla står upp) då såväl den finska som den svenska nationalsången framförs. Pampigt!

Lämna ett svar