Laddstolpar för elbilar i Stockholm

Läste på svd.se om att Stockholms Stad tillsammans med energibolaget Fortum sätter upp 100 laddstolpar för elbilar under 2009. För dem är det en bland många saker de gör för att göra huvudstaden fossilfri. Och det är ju bra.

Om jag inte minns fel fick vi den första laddstolpen för elbilar i Göteborg någon gång på 80-talet. Det var väl en laddstation utanför Stora Teatern, som väl inte slets ut, om den ens finns kvar?

Elbilar är bra. Tekniskt sätt har de en bättre verkningsgrad än en vanlig bensinbil, dessutom har de bättre dragkraft vilket vi ju vill ha vid vid trafikljus osv. Använder man bra CO2-fri el så blir det ännu bättre. Det finns folk som räknat ut att om man får fram en elbil som klarar en räckvidd av runt 10 mil så täcker man inte runt 80 % av svenskarnas körbehov. Och det är ju bra för miljön.

Nu när alla snackar kris på Volvo och Saab – tänk om vi om något år eller två kunde se en bra elbil eller i varje fall en hybrid, alltså en kombinerat el- och vanlig motor. Tekniken finns ju faktiskt, också i Sverige – ABB kan allt om elmotorer, Getrag och Haldex har ett brett kunnande om transmission. Rimligen borde väl dem tillsammans med Saab och Volvo rätt snabbt kunna få fram en lösning också på befntliga bilar?

Lämna ett svar