Möte med ingenjörsfacken på Volvo Cars och Saab

Efter lunch idag träffade jag och några allianskollegor i riksdagen ingenjörsfacken på Volvo Cars och Saab. Det blev ett väldigt bra och intressant möte. Jag har haft oerhört tät kontakt med olika företrädare för fordonsindustrin officiellt och inofficiellt, direkt med företag och via branschorganisationer etc.

Volvo Cars och Saab befinner sig i en mycket bekymmersam situation. Varsel och uppsägningar har kommit genom åren, försäljningen av nya bilar sjunker, och nu senast meddelade deras ägare Ford och GM under förhören i den amerikanska kongressen att dessa båda dotterbolag ska säljas.

Jag vill inte på bloggen redogöra för vad de fackliga företrädarna exakt sa, tyckte och framförde. Däremot kan jag säga så mycket som att det gav en väldigt fyllig, initierad och intressant beskrivning av vad som hänt och händer på företagen.

Mycket är på plan vad gäller fordonsindustrin. I USA kommer snart besked om stöd till de tre amerikanska tillverka. Europeiska länder som Tyskland och Frankrike agerar. Om dessa länder agerar blir det en nödvändighet för Sverige att gör detsamma givet hur beroende vi är av fordonsindustrin. Rimligen har vi en lösning i Sverige klar inom vecka är min gissning idag.

Lämna ett svar