Volvo, kris och utsläpp

Nu går ryktena om en försäljning av Volvo Cars. Ford blöder, ska på torsdag igen till amerkanska kongressen och äskar skattepengar. En vilja att släppa Volvo är ett bud till politikerna för att få det stöd de behöver för sin överlevnad.

Noterbart är att vi i Sverige “bara” pratat Volvo. Saab sitter i samma situation – i det fallet har iofs inte ägaren GM sagt att Saab ska säljas, men trovärdiga amerikanska medier talar om en försäljning av Saab och GM:s två andra varumärken Saturn och Pontiac.

Vem ska då köpa Volvo (och Saab)? Någon med pengar och ambition – det senare är lätt att finna i företag som Renault, Tata och Hyundai-Kia, pengarna däremot är det svåra.

Lek med tanken att en köpare betalar en dollar (!) för Volvo Cars. Till det måste pengar till utveckling, men också till driften – och bara i år har Volvo gjort underskott på uppskattningsvis 5-6 mdr kronor!!

Jag är hoppfull och tror att det löser sig. Jag sätter en femma på att det blir indiska Tata motors som tar över Volvo.

Avslutningsvis kan jag konstatera att EU verkar vara i hamn vad gäller kommande utsläppskrav på bilarna – återkommer när dammet i Bryssel lagt sig.

Lämna ett svar