Äktenskap

Vi får just nu en hel del mail om äktenskapet. Regeringen har aviserat att de kommer med en proposition om en könsneutral aktenskapslagstiftning i december. I korthet handlar det om att från lagstiftarens sida behandla homosexuella par på samma sätt som heterosexuella.

Som så ofta finns olika uppfattningar. Och det är uttryck för just detta som nu kommer in titt som tätt i våra inkorgar i e-posten. Låt mig ge er några exempel på vad de innehåller:

  • Ett mail har titeln: “Fyrfaldigt nej för att homosexuella ska få gifta sig!
  • Ni kan vara säkra på att Historien kommer att döma er hårt och förknippa era namn med den mest avskyvärda lagstiftningen i mänsklighetens historia
  • Många kommer från länder där månggifte är tillåtet.

De mail vi får är i huvudsak fyra olika standardmail där avsändaren skiljer sig åt. I ett mail verkar det har gått lite för fort – där beskrivs nämligen “taktiken”. För att du som läsare ska kunna lära så lägger jag ut hela det mailet:


En stor del av befolkningen (34 % enligt SIFO i maj och trenden då var att allt fler vill bevara äktenskapet) och samtliga trossamfund menar att äktenskapet skall bevaras mellan man och kvinna. Dessvärre är det bara ett parti i Riksdagen som står för den åsikten. Inom såväl moderaterna, folkpartiet och centerpartiet finns det dock stora grupper som vill bevara äktenskapet, men dessa kommer sällan till tals. Partilinjen gäller. Detta betyder att riksdag och regering inte är representativa för befolkningen, utan snarare väljer att lyssna till små men effektiva lobbyistgrupper.

Vi behöver därför visa regeringen och dessa partiers riksdagsledamöter att vi är många i Sverige som faktiskt menar att äktenskapet bör bevaras. Man kan inte köra över ett av regeringspartierna och en så stor del av befolkningen i en så viktig fråga. Det är inte bara kristdemokrater som delar den uppfattningen – utan stora grupper i samhället med vitt skilda politiska uppfattningar. Regeringen borde därför besinna sitt ansvar för en långsiktigt hållbar utveckling.

Bevara Äktenskapet startar därför en mejlkampanj med syfte att påverka regeringens ministrar och de riksdagsledamöter som utgör underlag för regeringen att inte köra över Kristdemokraterna i äktenskapsfrågan.

Ett väldigt effektivt sätt att påverka är att mejla riksdagsledamöter från Moderaterna, Folkpartiet och Centerpartiet och även regeringens företrädare.

Det räcker troligtvis med att 100 personer mejlar samtliga dessa personer för att det skall uppfattas som en massiv proteststorm. Skulle vi mobilisera 500 mejl skulle aktionen förmodligen sakna motstycke. Bakom varje mejl står nämligen statistiskt sett många andra. Betänk att över 60 000 personer har skrivit på Bevara Äktenskapets lista, så nog borde vi kunna mobilisera många mejl?!

Jag tycker att en neutral lagstiftning är bra. En modern lagstiftning ändrar ju inget i sak för den som fortfarande är man och kvinna och vill ingå äktenskap.

Lämna ett svar