Fildelning och sanktionsdirektiv

Den sista tiden har diskussionen om det så kallade sanktionsdirektivet ökat. Bakgrunden är att EU-länderna enats om att medlemsländerna ska ha bra skydd för upphovsrätt mm. samt rimliga och bra sanktioner för eventuella intrång. Det direktiv, sanktionsdirektivet, som tagits fram har införts i de flesta EU-länderna men inte i Sverige.

Lagen täcker inte bara in upphovsrätt utan också patent mm. Dock kretsar mycket av diskussionen om upphovsrätt, illegal fildelning och “pirater”.

En utredning, “Renforsutredningen”, är gjord för att se hur EU-förslagen ska kunna införas i Sverige. Regeringen arbetar nu med ett förslag som tar vid på utredningen, dock finns några modifieringar. Ett exempel på modifiering är att utredaren Renfors ville stänga av illegala fildelare från Internet, något som är helt otänkbart för alliansen.

Något skarpt förslag ligger inte på riksdagens bord ännu. Däremot får vi en hel del synpunkter nu via mail. Självklart kommer många mail från personer som tycker att fildelningen ska vara fri eller “gratis”, vilket inte är så konstigt. Noterbart och intressant är dock att jag fått en hel del mail också från upphovsrättsinnehavare – musiker, författare och andra. Personer som tar utgångspunkt i sina böcker, filmer eller vad det nu kan vara.

Lämna ett svar