Riksdagsdebatt om forskning


Idag har det varit en interpellationsdebatt om forskning i riksdagen. Regeringen kommer senare i höst att presentera en forsknings- och innovationspolitisk proposition. Till grund för propositionen ligger bland mycket annat en utredning av myndigheterna som ger forskningspengar till lärosäten och enskilda forskare. Utredaren vill slå samman alla dessa myndigheter. Knasigt säger ja! Och knasigt säger även min kollega Finn Bengtsson som ställt frågor till forskningsministern Lars Leijonborg, som alltså debatterades idag.
I debatten tryckte jag på vikten av en mångfald av finansiärer och att regeringen borde inrätta ett organ som kan stötta dem i forskningsfrågor. Leijonborg gav inga löften, men argumenterade i linje med vad Finn och jag vill. Om någon dag hittar du mina, och de andras, anföranden på riksdagen webbsida.

Lämna ett svar