Intervjuad av SVT Västnytt

Har precis blivit intervjuad av SVT Västnytt. På måndag kör de ett reportage om fastighetsbeskattningen. Bakgrunden är att alliansen gick till val på att lösa två problem i den tidigare beskattningen:

  • Oförutsägbart vad man skulle betala, då min skatt hängde på vad grannen får när han eller hon säljer.
  • Skenande taxeringsvärden som slog stenhårt mot privatekonomin, inte minst i många kustkommuner i Bohuslän.

Det vi gjort är att ta bort 1/3 av de 24 miljarder som betalades i fastighetsskatt före valet 2006, och sedan att finansiera övriga 2/3 inom bostadssektorn. Borta är oförutsägbarhet och skenande beskattning, istället har vi en fast kostnad på runt 1200 per år för en lägenhet och drygt 6000 kronor för ett hus som tak. Nedsidan är att man nu betalar 22% av en vinst i skatt mot tidigare 20% och att man får betala ränta på ett eventuellt uppskov.

Västnytt har nu kikat på att en del boende i bostadsrätt kan förlora på förändringarna. De undrade därför hur jag ställde mig till det. Min linje är att vi med alliansens fastighetsbeskattning sammantaget har ett system som är överlägset sossarnas tidigare. Därtill att vi självklart måste vara beredda att kika på och fundera kring hur det kan utvecklas, och att eventuella förändringar och förbättringar, som ju kostar pengar, måste ställas mot satsningar på skola, infrastruktur, forskning och en lång rad andra angelägna områden.

Inslaget sänds preliminärt på tisdag kväll den 30 augusti.

Lämna ett svar