Jan Björklund svarar mig om svenska matematikkunskaper

Genom åren har det kommit oroande tecken på bristande matematikkunskaper bland unga. Matte är viktigt för att man i livet ska klara av att göra uppskattningar och rimlighetsbedömningar, men också för att matte är grund i andra ämnen.

Allt är självklart inte kolsvart. Det finns flera jättespännande exempel på skolor som tagit tag i problemen – ett exempel är de båda skolorna i Lilla Edet som jag tidigare skrivit om.

Härom veckan skrev jag en fråga i riksdagen till utbildningsminister Jan Björklund om vad han vill göra för att svenska krav ska vara likvärdiga som i andra länder för att våra ungdomar inte ska halka efter.

För några dagar sedan kom svaret. Björklund ger i sitt svar ett fylligt och bra svar om vad regeringen gör med översyn av kursplaner, fortbildning av lärare, särskilda pengar på matematik mm.

Under slutet av året kommer en ny stor internationell studie av mattekunskaper presenteras. Det blir en mätare för att se om den tidigare negativa utvecklingen av kunskaperna vänt. Jag fortsätter jobba för bättre kunskaper i matematik.

Lämna ett svar