GP-artikel om fordonsindustrin och alternativa bränslen

I dagens GP har europaparlamentarikern Christofer Fjellner och jag en debattartikel om fordonsindustrin och alternativa bränslen.

EU ska under året fatta beslut om nya utsläppskrav på personbilar som ska börja gälla 2012. Dessa krav är viktiga pusselbitar för att ta hand om klimatutmaningarna, men är också den kanske största omvälvning av europeisk fordonsindustri någonsin.

En stor knäckfråga är hur alternativa bränslen ska värderas jämfört med konventionella bränslen som bensin och diesel. Som förslagen ser ut just nu får inte våra svenska tillverka Volvo och Saab erkännande för den etanolsatsning de gjort med stöd, uppmuntran och efterfrågan av svenska politiker, i huvudsak s-v-mp. Det tillsammans med att Volvo och Saab gör stora bilar sätter dessa båda tillverkare i en mycket prekär situation. Och det ställer oss som beslutsfattare i en målkonflikt – att väga hårda utsläppskrav mot arbetstillfällen och rimliga möjligheter att utveckla teknik som kan realisera en tänkt och efterfrågad förbättring.

Mer om detta finns alltså i dagens GP!

Lämna ett svar