Summering av besök i Göteborg och Trollhättan

Det är många intryck efter två hela dagar i Göteborg och Trollhättan. Med på besöket var riksdagskollegorna Lars Lindblad och Lena Asplund och våra tjänstemän Petter Larsson, Tomas Ahlberg och Ellinor Norrman. Tema för besöken var transportsektorn. Här kommer en liten resumé.

På AB Volvo pratade vi om miljöfrågor i stort och i detalj om nya bränslen, hybrider och Volvos arbete med att göra sina fabriker CO2-neutrala. Detta sista har stött på patrull i den svenska byråkratin, vilket jag tidigare skrivit om på bloggen och tagit initiativ för att ändra i riksdagen. Knasigt! Allt annat än knasigt är dock AB Volvos nya, spännande hybridfordon som nu kommer på sopbilar och bussar, och snart också på lastbilar och anläggningsmaskiner. Genom att kombinera en dieselmotor med en elmotor kan man minska bränsleförbrukning med allt mellan 5 och 50% beroende på användning!!

Efter lunch i måndags bar det av till Volvo Cars. Konkurrensen i bilbranschen är knivskarp, det finns en överkapacitet på bilproduktion i världen och valutakurser (läs dollar) ställer till det rejält för Volvo Cars. Huvuddelen av vårt besök kretsade kring deras syn på miljöutmaningarna, vad deras svar i form av produkter är, men också en hel del resonerande om kommande EU-krav på fordonsindustrin.

Nästa anhalt var Chalmers där vi träffade rektorn Karin Markides, vice rektorerna John Holmberg och Johan Carlsten samt “bränsleprofessorn” Thore Berntsson. Karin med kollegor berättade om Chalmers vision och strategi, om deras arbete med hållbar utveckling mm. Intressant att notera är att Chalmers nu är med i den lärarfortbildning som alliansen sjösatt. Chalmers ambition är att börja där och sedan på lite sikt starta egna lärarutbildningar. Fantastiskt och ett bra komplement till de lärarhögskolor vi har idag.

Måndagskvällen ägandes åt ett moderat partimöte om miljöpolitik. Vi arbetar ju nu i en arbetsgrupp med att utveckla våra svar inom miljöpolitiken och mötet var en del förankringen i partiorganisationen.

I tisdags hade vi en debattartikel med anledning av vårt besök i Trollhättan i lokaltidningen TTELA.

Igår, tisdag, inledde vi dagen med ett besök hos min arbetsgivare Volvo Aero i Trollhättan. Vi fick höra deras bild av miljöutmaningarna, men framför allt hur dem som företag genom ny motorteknologi kan vara en del av lösningen. Redan nu har Volvo Aero teknologi som gör att vikten på flera av de största och tyngsta komponenterna i en flygmotor kan reduceras på 10-tals procent. Och lägre vikt ger ju lägre bränsleförbrukning och lägre utsläpp. Noterbart är också att de menar att flygindustrin skulle kunna ställa om till andra bränslen än flygfotogen på några få år om de finns behov/efterfrågan/krav från samhälle och kunder. Svårigheterna ligger inte i motorteknologin, utan snarare i att få en god tillgång till alternativa bränslen.

Sista anhalt var SAAB Automobile som blev ett bra komplement till besöket på Volvo Cars. Båda företagen kämpar i samma tuffa bransch och affärsförutsättningar. På SAAB hade vi en rejäl diskussion om miljöproblem, möjligheter med olika bränslen och motorteknologier, men också diskussioner om kommande EU-krav på fordonsindustrin.

Sammantaget två bra dagar. Ett stort tack till Andreas, Gunnar, Rolf och Jan-Eric på AB Volvo, Anders och Thomas på Volvo Cars, Karin, John, Johan och Thore på Chalmers, Thomas, Bengt-Olof, Anders och Henrik på Volvo Aero, samt till Anna, Henrik och Magnus på SAAB.

Lämna ett svar