På tåget mot Göteborg

Sitter nu på X2000 från Stockholm till Göteborg. Tåget har precis stannat för uppehåll i Skövde, har åkt två timmar så nu är det bara en timma kvar.

Härom kvällen hade SVT:s Aktuellt ett längre reportage om snabbtåg. Idén är att bygga snabbjärnväg mellan Stockholm och Malmö och ta en “tarm” till Göteborg när tåget passerar Jönköping. De tänkta nya snabbtågen ska gå på egna spår. Då kan man ha supersnabba tåg och samtidigt kan fler godståg gå på de gamla spåren. Bra för oss resenärer och bra för miljön. Hade vi haft dessa spår och tåg idag hade jag redan varit i Göteborg!

Men som med det mesta finns en hake. I detta fall är det pengarna. Att bygga dessa nya spår och köpa in nya tåg har uppskattats till runt 100 miljarder kronor…….det är lika mycket som läggs på forskning och utveckling, offentligt och privat, i Sverige under ett år. Eller vad försvaret eller biståndet kostar i drygt två år. Och det finns ju massa viktiga vägar och järnvägar att bygga utöver dessa spår såsom en ny förbindelse över älven i Göteborg eller att E6:an i Bohuslän slutligen ska bli motorväg hela vägen. Således, tufft att bekosta det med dina och mina skattepengar direkt. En lösning kan väl därför vara att staten bygger det tillsammans med något eller några privata företag. Jag är övertygad om att spåren bär sig ekonomiskt när de är klara och att privata företag kan sköta jobbet effektivare om de involveras på ett smart sätt tidigt och fullt ut i arbetet.

I januari var jag i Sykorea och fick då tillfälle att ta ett snabbtåg till Daejon, en resa på ett 20 tal mil som gick i ett nafs. Har vi tur kanske vi har liknande tåg mellan Göteborg och Stockholm om ett 10-tal år?

Lämna ett svar