Volvo Tech Show

I fredags var jag på AB Volvo (inte bilarna) under deras Tech Show. Tech Show är en uppvisning där representanter för olika delar av koncernen visar upp ny teknologi. Tidigare har detta event endast riktat sig internt, men i år körde man också en visning för en grupp av politiker och investerare.

Som civilingenjör, volvoanställd, och göteborgare var det riktigt spännande att få se delar av de saker Volvo nu jobbar med. De visade lösningar som kommer snart och annat som kommer om ett antal år.

Några axplock: Vi fick se en modell av den dubbeldäckarbuss med hybriddrift (bra för miljön) som Volvo ska skicka till London strax efter sommaren. Motortekniken gör att man kan spara allt mellan 5 och 50% i bränsleförbrukning beroende på applikation – och värt att tänka på är att just bränslet är ett jättestor utgift för en åkeriägare eller ett bussföretag. Detta kan bli riktigt stort för Volvo. Vi fick också se bränsleceller, nya motorlösningar för att minska partikelutsläpp och hur man med ny produktionsteknik kan minska vikt och därmed bränsleförbrukning och utsläpp inom flyget.

Undet showen fick jag också tillfälle att samtala en hel del med Keith Curtis som är handelssekreterare vid den amerikanska ambassaden i Stockholm. Vi pratade en hel del om miljöpolitik, hur presidentkandidaterna ser på frihandel och miljöfrågor, samt om förutsättningarna för att USA skriver på ett “nytt Kyotoavtal”. USA kör ju genom sin sverigeambassadör Michael Woodthe One Big Thing” som är ett arbete inom miljöområdet. Är du miljölintresserad och/eller tror att USA skiter i miljön – kika på Woods initiativ så ändrar eller modifierar du garanterat din uppfattning!

Lämna ett svar