Skriftliga frågor: Lika villkor för fristående och kommunala skolor, och “grön gräddfil” för näringslivet

Under de sista veckorna har jag skickat in två skriftliga frågor till ansvariga ministrar.

Den ena handlar om lika villkor för fristående och kommunala skolor. Samskolan i Göteborg har inte fått skapa en egen kurs i ämnet elevdemokrati. Skolverket avslog deras ansökan. Göteborgs kommun har däremot rätt att själva utforma kurser och har då skapat en snarlik kurs i elevdemokrati som de ger på flera gymnasier i Göteborg. Min syn är att alla skolor ska verkar under likvärdiga villkor, även när det gäller utformningen av egna kurser. Därför skrev jag en fråga till utbildningsminister Jan Björklund. I svaret ger Jan Björklund mig delvis rätt – han hänvisar till det pågående arbetet med ny skollag och utredning om en ny gymnasieskola, och anger också att ambitionen är att så långt det går skapa likvärdiga villkor.

Den andra frågan handlar om “grön gräddfil” för näringslivet. Jag har tidigare ställt en fråga i samma ämne till miljöministern och skrivit om det på bloggen. Idén är att företag som vill miljöförbättra ska få snabba godkännande för att få förbättringen snabbt på plats och för att undvika administration för företagen. Efter att jag skrev förra frågan har Andreas Carlgren (c) släppt idén om en gräddfil för vindkraften. Det är bra, men otillräckligt. Därför skrev jag en fråga som nu fått sitt svar. Min kamrat Christofer har precis blivit vindkraftskille på företaget EON och han lär bli glad över Carlgrens svar – vindkraften är viktig. Och Carlgren gör nu allt för att byggnation ska gå snabbt och enkelt. Bra, men som sagt otillräckligt. Många andra miljöbra saker skjuts idag på framtiden helt i onödan!

Varför kan inte ministern se till att förbättra för företag som vill göra miljöbra saker? I Göteborg fortsätter Volvo Lastvagnar bränna olja och har fått sätta vindkraftsanvändning i malpåse bara för att dagens regelverk och handläggning är som ett DDR i miniatyr!!! Kampen för förnuft fortsätter…

Lämna ett svar