Jönköping – Handelhögskolan & Ultra education

Idag var jag i Jönköping. Denna är plenifri, alltså inga möten inga Stockholm och därför har vi som riksdagsledamöter goda möjligheter att vara i våra rspektive valkretsar eller för den delen resa i landet.

Jönköping. Inledde dagen med ett besök på Internationella Handelshögskolan. Kul att få komma dit, dels därför att de är duktiga och dels därför att min fru Maria har pluggat där. Vi som åkte det var kollegan Magdalena Andersson som är riksdagsledamot från Jönköping och mina två kollegor i utbildningsutskottet Betty Malmberg och Mats Gerdau. Vi fick ett bra besök tillsammans med Helén Anderssom, Mike Danilovic och Charlie Karlsson som på ett bra sätt drog skolans historia, problem och möjligheter de möter idag och vad de vill med skolan framåt. Särskilt intressant är att de har bra forskning och deras intressanta profil – internationellt kombinerat med regional koppling och företagsförnyelse. Vi pratade också om resurstilldelning och en hel del annat. Tack till Helén, Mike och Charlie.

Efter lunch fortsatta Mats Gerdau och jag till Ultra Education. Ultra driver många grund- och gmnasieskolor i alla delar av landet. Vi fick tillfälle att kika runt på en av skolorna, Prolympia, som är en F-5 skola. Ultra är Skandinaviens största privata utbildningsföretag. De sysslar med allt inom utbildning, möjligen med undantag för förskola och forskning! Mötet var intressant – bl.a. har de en solid erfarenhet av att starta och driva friskolor i stora delar av vårt land. Och deras erfarenheter är blandade – ibland är kommunerna positiva, andra gånger sätts käppar i hjulen. Ultra har trots sin storlek bara en skola i Göteborg, nämligen den så kallade Änglagårdsskolan som de driver tillsammans med IFK Göteborg som en “fotbollsfriskola”.

Lämna ett svar