Rymdbolaget #3 – Ecapse


En rymdraket drivs normalt av en motor som drivs av det giftiga och cancegorena ämnet hydrazin. Medlet är effektivt som bränsle, men ack som farligt och svårt att hantera.
På bilden, ovanpå “plåtlådan”, syns en cirkulär manick med en sladd i ena ändan. Den manicken är en miljövänlig motor för rymdprylar som drivs på ett ämne som är allt annat än giftigt. Idén är sprungen ur forskning och har under ett 10-tal år drivits av Rymdbolaget tillsammans med min gamla arbetsgivare Volvo Aero. Manicken kallas för ecapse som är en bokstavsförkortning för miljövänligt rymdbränsle. Tanken är att motorn ska testas i den satellit som skjuts upp preiminärt under 2009. Fungerar det finns en årlig världsmarknad på 300-400 miljoner kronor. Kan också nämna att en sådan motor med sladdar etc., som är i storlek som en pcoketbok, kostar runt 300 000 kronor!!

Lämna ett svar