Denna veckan

Inledde denna vecka med en resa till Muskö med min moderata kollegor i Utbildningsutskottet. Inte så mycket till skola och utbildning där, däremot ett konferensställe där vi höll till. Under nästan två dagar snackade vi igenom vårt arbete under det första året, summerade hur långt vår regering kommit med vår gemensamma överenskommelse om skola/utbildning och vad vi vill framåt. Det är rätt bra att stanna upp lite ibland och fundera.

Igår tisdag hade vi möte i den moderata riksdagsrguppen, som vi brukar ha de flesta veckor. Huvudnumret igår var en presentation av Sveriges nya biståndspolitik av biståndsministern Gunilla Carlsson. Jag tycker att hon är helt rätt ute. Bland annat kommer Sverige att fokusera på färre länder och där göra mer. Gårdagens debatt i media om att biståndsorganet SIDA har taskig koll på pengarna kommer nog intensifiera arbetet för bättre koll. Bra!

På fredag går tiden ut för den allmänna motionsperioden. Alltså den tid under vilken vi som ledamöter har möjlighet att lämna in förslag till riksdagen i de ämnen vi önskar. Detta är mycket av ett spel för gallerierna – eller att “elda för kråkorna” som en kollega uttryckte saken. Normalt avslås nära nog alla motioner, oavsett vem som styr. Jag tycker att vi borde diskutera på vilket sätt vi kan utveckla en bättre form. Motionerna har dock åtminstone två syften. För det första är det oppositionens instrument för att lägga fram egna förslag som alternativ till regeringen. Det är viktigt. För det andra är det ett sätt att bilda opinion. Motionen blir avslagen men är upp i “debatten” och jag som ledamot kan agera på andra sätt med motionen som grund.

Mina motioner i år handlar bland annat om:

  • Arbetstillstånd för studenter och forskare.
  • Särskilda regelverk för mindre båtar/fartyg.
  • Tonnagebeskattning för sjöfarten.
  • Upphovsrätt på Internet

Läs mer om motionerna på riksdagen hemsida.

Lämna ett svar