Riksdagsdebatt om antalet universitet i Sverige

Idag var jag med i en riksdagsdebatt om antalet universitet i Sverige. Startpunkten var det utspel den nya universitetskanslern (Chefen för Högskoleverket) hade för några veckor sedan om att minska antalet universitet i Sverige från 14 till fem för att Sverige därigenom ska kunna stå sig i den internationella konkurrensen inom utbildning och forskning.

En sosse från Värmland gillar inte det och ställde därför en fråga till Utbildningsministern om hans syn. Intressant debatt. Jag tycker att vi inte ska fokusera på antalet lärosäten och istället fokusera på hur vi kan få den höga kvalitet i utbildning och forskning som vi vill ha. Jag tycker att det behövs mer pengar till forskning. Jag tycker att pengarna mer måste fördelas efter kvalitet istället för de historiska “track-record” som idag ofta ligger till grund. Därtill tycker jag att alla högskolor och universitet behöver en större självständighet.

Om någon eller några dagar kommer protokollet från debatten ut på riksdagen.se där du kan läsa vad jag och de andra sa i debatten.

Nu bär det av till en presentation av en bok skriven av författaren Göran Hägg om upphovsrätt. Med mig har jag min pappa som följt med mig igår och idag.

Lämna ett svar