Shell Eco-marathon

I helgen gick Shell Eco-marathon av stapeln. Tävlingen anordnas sedan nästan 25 år tillbaka. I år deltog 260 lag bestående av studenter från en mängd universitet och högskolor från hela Europa. Lagen har vanligen arbetet med sitt fordon som en del av undervisningen under ett år. De har ritat, räknat och slutligen byggt och testas ut sitt fordon. Utöver att följa strikta tekniska krav ligger den stora utmaningen i att komma så långt som möjligt på motsvarande en liter bensin. Rekordet är fantastiska 3800 km!! Tävlingen körs på en racingbana i staden Nogaro i södra Frankrike.

I år deltar tre svenska lag, två från KTH (ett av teamen syns i röda tröjor på bilden) och ett från Chalmers. Chalmeristerna var det enda svenska lag som kom igenom tävlingen! Dock jobbade de ända in på slutet för att få sin bil, TurboVera, att fungera.

I samband med tävlingen anordnade Shell ett seminarium med företrädare för politik, näringsliv, frivilligorganisationer (NGO:s), journalister, universitet och högskolor. Från Sverige var vi tre politiker som deltog. Utöver undertecknad deltog Gustav Blix (m) från Stockholm och Erik A Eriksson (c) från Värmland, vänster respektive höger på bilden. Även Magdalena Strejjfert (s) skulle varit med, men hon blev magsjuk och fick ställa in resan.

Diskussionerna kretsade bland annat kring hur vi kan minska mängden klimatpåverkande gaser samt hur vi kan underlätta för att få fram nya teknologier. Det var roligt att få tillfälle att möta intressanta personer från andra samhällssektorer och från andra länder i Europa. Träffade bland andra Kerstin Sylwan som är designer och boendes i Göteborg. Kerstin är med i designnätverket o2nordic som skriver intressant om design på nätet.

Det var även roligt att få träffa Magnus, Melanie och de andra i chalmerslaget. Efter att ha träffat dem då deras bil avtäcktes veckan innan tävlingen vet jag hur mycket kraft de lagt ned. Roligt att de också kunde få bilen och fungera. Ska bli intressant att se hur långt man kommit med TurboVera!

Slutsatser. Ett. Tänk om jag hade fått vara student nu och deltagit i ett sådant här projekt som studenterna på Chalmers och KTH gjort. Verklig uppgift, tuff teknisk utmaning och att arbeta med klimatfrågan är super. Två. De fordon som byggts av de 260 lagen är långt ifrån möjliga att använda i “vanliga” bilar. Men det kan sporra studenter att senare arbeta med just “riktiga bilar” och det kan, tror jag, inspirera oss konsumenter att tänkta mer miljö när det kommer till bilar. Tre. Jag är teknikoptimist. Vi har tuffa klimatutmaningar, men jag blir med Shell Eco-marathon i minnet alltmer övertygad om att vi med teknologi (och andra insatser) kan klara av att hantera klimatproblematiken.

Lämna ett svar