TurboVera avtäcktes idag – Chalmers bidrag i Shell Eco Marathon

Shell arrangerar sedan många år tillbaka en tävling kallad “Shell Eco Marathon” där lag bestående av studenter deltar med fordon som har till uppgift att komma så långt som möjigt på motsvarande en liter bensin. Rekordet är fantastiska 3410 km!! I år deltar över 200 lag, varav två från KTH och ett från Chalmers.

Idag avtäcktes Chalmers bidrag kallat TurboVera. Turbo för att bilen går fort, men inte snabbare än tillåtna 30 km/h. Och Vera efter Vera Sandberg som var den första kvinnliga studenten på Chalmers.

Det är mycket spännande, inte minst som gammal chalmerist, att få vara med vid detta evenemang. Det är ett mycket spännande projekt som innefattar tre viktiga aspekter på forskning och utveckling. För det första är det ett väldigt konkret projekt där studenterna arbetar med ett riktigt case och där slutresultatet är ett riktigt fordon som skall uppfylla tekniska specifikationer. För det andra lär sig studenterna att arbeta tvärvetenskapligt vilket är väldigt viktigt för att finna nya infallsvinklar på problem och därmed spännande och givande lösningar. Exempelvis är endast två av teamets 10 studenter svenskar. Slutligen så är det ett projekt som lägger fokus på det mest aktuella av alla ämnen, nämligen klimatet. Nya innovativa tankar och idéer inom miljö- och klimatområdet är ytterst intressant och viktigt.

Lämna ett svar