SP:s årsstämma


I Sverige finns ett antal forskningsinstitut som är specialister inom olika områden. Ett av dessa är SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, med bas i Borås. SP som ägs av den svenska staten hade idag årsstämma. Istället för en massa formalia valde man att presentera en del av sin verksamhet, vad man kommit fram till under året och vilka möjligheter man ser framåt. Bra och intressant “approach” säger jag.

På bilden ser vi SP:s VD Claes Bankvall när han hälsar alla besökare välkomna till årsstämman som gick av stapeln på Ingenjörsvetenskapsakademins konferenscenter i Stockholm.

Första talare efter Claes var Elisabeth Borch som talade om mat på temat “Vågar man äta?”. Tack och lov var detta en bra stund innan lunch…hon pratade om vilka risker som finns med bakterier mm. i hela livsmedelskedjan och hur man genom forskning om processer för framställan, förvaring mm. kan minska eller eliminera risker för magsjuka etc. Korv och dessertostar är tydligen rätt utsatta, men Elisabeth avslutade med att lugna mig genom att säga att hon åt det mesta!

Nästa ämne var “Galet väder” där Claes Tullin från SP talade om klimatproblemen och möjligheter framåt. Det intressanta var att Claes tog en positiv start. Visst, stora problem och utmaningar, men det finns också väldigt mycket hopp. Bland annat visade han på utvecklingen för värmepumpar som används för uppvärmning av hus. Han sa också att vi alla gemensamt skulle kunna halvera energianvändningen för hus och uppvärmning under 60 år om vi när det är dags att byta kylskåp, oljepanna osv. väljer bra miljöval.

Dagens tredje talare var Peter Thomsen från Göteborg Universitet. Peter forskar om biomaterial och kan jättemycket om titanskruvar för tänder, nya leder för höfter och liknande. Det verkar finnas en massa spännande i gränslandet mellan medicin, fysik och kemi!

Sista talet hölls av Greta Fossum från Skogsindustrierna som talade sig varm för en stark institutsektor för forskning. Hon hade fler bra poänger däribland vad ett institut som SP kan betyda för mindre företag och deras möjligheter att utveckla nya produkter och tjänster.

Roligt var också att springa på Panos Plegas. Panos har inget med baddräkter att göra, utan är istället ansvarig för all forskning och utveckling hos min arbetsgivare (som jag ju nu är tjänsledig ifrån) Volvo Aero, men är också med i styrelsen för SP.

Ikväll bär det av till Vetenskapsrådet. Mer kommer.

Lämna ett svar