Nya tillträdesregler till högskolan

Idag pratade vi om förslaget om nya tillträdesregler till högre utbildning i Utbildningsutskottet. På svenska betyder det att vi i Utbildningsutskottet resonerade om hur vi ska ställa oss till regeringens förslag som innebär att man som elev ska få möjlighet att få extra betygspoäng om man exempelvis läser främmande språk eller matte. Egentligen är det ju rätt klart i meningen att vi i Alliansen kommer att stödja förslaget.

Idag kan man som elev få maximalt 20.0 poäng när man lämnar gymnasiet. Förslaget om tillträdesregler innebär att man kan få 2,5 poäng extra då bl.a. språkkurser kommer att viktas högre. Jag tycker att detta är utmärkt. Idag väljer många elever kurser taktiskt, med all rätt, men det har fått till följd att bl.a. färre läser språk till förmån för “lättare” kurser. Och språkkunskaper är ju rätt viktigt i vår globala, konkurrensutsatta värld, eller hur? Jag tror att de nya reglerna kommer att inspirera fler att läsa fördjupningskurser i matte och andra ämnen som är viktiga som sådana och som bas för vidare studier vid universitet och högskolor.

I fredags besökte jag Samskolan i Göteborg. Jag hade förmånen att för tre klasser, två 1:or och en 2:a, berätta om uppdraget som riksdagsledamot, varför jag valt att kandidera mm. I samtliga tre klasser tog några elever upp tillträdesreglerna och frågade, undrade, och resonerade om vad det kommer att betyda för dem, och hur de ska agera. Visst är det intressant att signalen till eleverna att de ska löna sig bättre att välja språk, matte mm. har gett effekt bland elever ett bra tag innan vi i Riksdagen fattat ett beslut?

Lämna ett svar