Goda exempel!


I fredags besökte jag Göteborgs Stad Utbildning tillsammans med riksdagskollegorna Mats Gerdau (m) från Nacka och Margareta Pålsson (m) från Åstorp och politiske sekreteraren Terese Blomqvist (m). Göteborgs Stad Utbildning rattar all gymnasieutbildning i Göteborg.

Vi hade flera mycket intressanta punkter i vårt program. På Burgården finns ett “Lärcenter” som specialutformar undervisning utifrån elevens unika behov och förutsättningar. Det kan handla om hjälp för en avhoppad elev att komma tillbaka eller för en högpresterande elev att läsa extra. Det kan ta form av undervisning i mindre grupp, mycket coachning eller arbete på egen hand. Resultaten är fantastiska. Borde inte fler kunna ta efter?

Mitt hjärta klappar lite extra för Chalmers. Blev därför extra glad när vi fick ta del av samarbetet mellan Chalmers och gymnasieutbildningarna. Med start om någon vecka kommer samtliga gymnasieklasser som läser natur- eller teknikprogram att bjudas in till Chalmers för ett tredagars program. De kommer att lösa ett problem och då använda såväl matematik och fysik som svenska och retorik i redovisningen. Förhoppningsvis kan det stimuelara till pluggande och få fler att söka till skolan. Gött jobbat!

Dagen avslutades med ett besök på Motorbranschens Tekniska Gymnasium (MTG). Förr var fordonsprogrammet allt annat än förstahandsvalet, vilket MTG lyckats vända med branschens hjälp. Branschen har varit med och utformat innehållet i programmet och bidrar med utrustning och praktikplatser. Dessutom ställer man tydliga krav. Körkortsundervisning och praktiklön på företagen föutsätter att de har godkända betyg och ett gott uppförande. Fantastiskt roligt att se hur väl de lyckats!

Ett stort tack till Lars-Olov Lernberg och övriga som ställde upp och visade och berättade!

Lämna ett svar