Inspekterade Skolverket idag


I eftermiddags var jag på Skolverkets huvudkontor på Kungsholmen i Stockholm tillsammans med riksdagskollegan Mats Gerdau från Nacka och vår politiska handläggare Erik Randberg.

Skälet till besöket var att vi ville prata med Skolverket om deras skolinspektioner. Vi träffade chefen Marie-Hélèn Ahnborg och hennes kollega Eva. De beskrev på ett bra sätt hur Skolverket arbetar med inspektionerna.

Skolverket fick 2003 i uppdrag att inspektera samtliga 5800 skolor i Sverige och de skall vara klara inom 6 år. Arbetet utförs av 130 inspektörer som vanligen har en bakgrund som pedagoger, några är statsvetare och andra jurister.

Att ha en vass statlig inspektion av landets skolor är jätteviktigt. Arbete är på flera sätt bra idag. Dock finns flera saker att förbättra.

När Skolverket inspekterade skolorna i Göteborg tog det fem terminer, alltså två och ett halvt år, att bli klara med en slutrapport. I Stockholm gick det snabbt, där tog det ett år. En månad från besök till färdig rapport tycker jag är rimligt! Om jag besiktigar min bil får jag feed-back direkt. En tvåa kan fixas via en verkstad, medan en trea är körförbud. Borde man inte kunna räkna med att en inspektion av vad eleverna lär sig mm. ska kunna ske på ett lika snabbt sätt?

Skolverkets rapporter borde dessutom vara glasklara i sina omdömen. Det ska tydligt framgå vilka styrkor och brister en enskild skola eller kommun uppvisar. Därigenom får lärare och andra ett bra material att arbeta med för att bli bättre och samtidigt kan elever och föräldrar inför skolval läsa hur olika skolor ligger till. Kika på en inspektionsrapport på Skolverkets hemsida så ser du att det är en bit kvar innan man sammanfattar rapporterna med ord som tydlighet och jämförbarhet!

Till Skolverkets försvar tycker jag att man ska säga att de har bra personal, en god vilja och arbetar för att bli bättre. Exempelvis har de efter regeringsskiftet börjat kika mer på elevernas kunskap i inspektionerna. Rätt rimligt kan ju jag tycka. Tack och lov att vi nu har en regering och riksdagsmajoritet som sätter kunskaperna i fokus i skolan!

Tack Marie-Helen och Eva för ett givande besök.

Lämna ett svar