GP-artikel 070103: Inget jullov från åsikterna


POLITIK: Nybörjare i riksdagen, men knappast i politiken. GP träffar moderaten Lars Hjälmered och vänsterpartisten Eva Olofsson som har jullov efter sitt första halvår i riksdagen.

Kindstrands järnhandel är dagens gemensamma nämnare. Eva Olofsson kommer precis därifrån och Lars Hjälmered är på väg dit. De är rörande överens om järnhandelns förträfflighet. Annars tycker inte de två politikerna särskilt lika.

Eva Olofsson har en kluven känsla inför steget från kommunpolitiken till riksdagen.
– Det är ett otroligt viktigt uppdrag jag fått. Men den politik som förs går tvärsemot vad jag tycker. De förslag som var på väg fram, som rätten till heltid och jämställda löner, blir det ingenting av. Jag upplever att jag har väldigt liten möjlighet att påverka den förda politiken, säger Eva Olofsson.
Ofta har hon gått ledsen och arg från riksdagen till det lilla rum någon byggnad bort som hon bor i under veckorna.

Lars Hjälmereds känsla är den omvända.
– Det är fantastiskt att få tillhöra regeringsunderlaget och driva igenom sin politik. Nu i början handlar det mycket om att alliansen ska forma sig i en majoritetsroll, säger han.

Arbetsbelastningen har varit hög under hösten. Att byta arbetet som kommunalråd mot en plats i riksdagen innebär bland annat att bygga upp ett nytt nätverk och knyta kontakter på nationell nivå. Samtidigt understryker Eva Olofsson och Lars Hjälmered hur viktigt det är att inte glömma av det lokala perspektivet.
– Jag har fötterna en rejäl bit ner i den kommunala myllan. Jag ser en fara i att som riksdagspolitiker bara se det nationella perspektivet. Det gäller att se till att man både besöker verksamheter i Göteborg och andra platser i landet, säger Eva Olofsson.

Västsvenskarna har ett alltför dåligt utvecklat samarbete i riksdagen, tycker de båda politikerna.
– Vi är beroende av varandra. En viktig fråga att driva järnvägstunneln under Göteborg, säger Eva Olofsson.
Lars Hjälmered instämmer.

Att vara ny i riksdagen innebär också att hitta en egen roll i debatterna, att försöka få en uppfattning om hur mycket tid som är rimligt att befinna sig i riksdagen jämfört med att vara ute och träffa folk.
– Ibland känns det som om vi mäts efter hur många motioner vi lämnar in. Men riksdagspolitiken är ju mycket mer än motionerna. Det är som om man har en palett med möjliga vägar och att man måste lära sig att kombinera dem, säger Lars Hjälmered.

Julledigheten innebär några veckors paus från politiken. Träffa vänner i Göteborg som inte hunnits med de senaste månaderna. Men julen innebär knappast någon paus från att bli upprörd över politiska utspel.
– Jag höll på att sätta kaffet i halsen när jag läste om att folkpartiets utspel om att förbjuda alla andra språk än svenska i skolan. Detta är förtryck mot barn. Som när tornedalsfinnar inte fick tala finska eller kurder i Turkiet inte tala kurdiska. Ge dem ordentlig modersmålsundervisning istället, säger Eva Olofsson.
– Jag håller med. Att till exempel utveckla språkförskolor är viktigt, säger Lars Hjälmered.

De är faktiskt överens i betydligt fler frågor än den om järnhandelns förträfflighet.

Lars Hjälmered, 29
Civilingenjör. Ledamot i utbildningsutskottet, har tidigare suttit i kommunfullmäktige i Göteborg.
Godast på julbordet: Julskinkan den 23, när den kommer ur ugnen.
Uttjatat ord i valrörelsen: Att alltid få höra att vi moderater slår på de svaga.
Kvällskurs jag gärna gått: Lärt mig franska.

Eva Olofsson, 54
Personalsekreterare. Suppleant i socialutskottet och i utbildningsutskottet, fd kommunalråd i Göteborg.
Godast på julbordet: Janssons.
Uttjatat i valrörelsen: Aliiansens “det ska löna sig att arbeta”. Som om det inte gör det.
Kvällskurs jag gärna gått: Fågelskådningskurs.

Se också på GP:s hemsida: http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=913&a=317197

Lämna ett svar