Besökte muslimska skolan Alzahraá igår


Igår var jag på den muslimska skolan Alzahraá Idealiska Akademin i Älvsjö utanför Stockholm.

Det har varit en rätt omfattande diskussion om konfessionella friskolor, dvs. kristna, muslimska etc., under en längre tid. De som inte gillar dem tycker att de leder till en ökad segregation. Tyckte därför att det var intressant att under en förmiddag och över lunch en dag få besöka en muslimsk skola. Sitta ned med lärare och rektor och träffa elever.

Jag är väldigt imponerad av Alzahraá. De har ett par hundra elever från stora delar av södra och västra Stockholm. Barnen och eleverna går från förskola till och med nionde klass. För att lösa transport har skolan köpt in egna bussar med vilka de hämtar och lämnar eleverna varje morgon och eftermiddag. I skolan var det väldigt mycket logn och ro.

Hur är det då med kvaliteten? Det finns något som heter Salsa, vilket är en studie där man ställer de faktiska skolresultaten mot de förväntade. Alzahraá ligger väsentligt högre i betygsmedel eller meriutvärde och har en högre andel elever som klarar godkänt.

Alzahraá verkar vara ett gott exempel på en konfessionell skola. De stödjer och utvecklar barnen och eleverna med hemspråk och muslimsk identitet och har detta som bas för att utveckla svenska språket och svensk kultur.

Tack för ett trevligt besök.

Lämna ett svar